Premium

West Frisia verslaat inspiratieloos Spartanen en doet goede zaken in de strijd om lijfsbehoud

West Frisia verslaat inspiratieloos Spartanen en doet goede zaken in de strijd om lijfsbehoud
Spartanen-middenvelder Joost Langedijk in gevecht met West Frisia-verdediger Barry Dammers.
© Foto Jaap van der Pijll.
Enkhuizen

In de strijd om rechtstreeks lijfsbehoud heeft West Frisia zondagmiddag uitstekende zaken gedaan. Op eigen veld was het met 3-0 veel te sterk voor een zwak en ongeïnspireerd Spartanen. De ploeg uit Enkhuizen staat er voorlopig door op een veilige plaats.

Het is al snel duidelijk dat er deze zondagmiddag veel meer op het spel staat voor West Frisia, dan voor de bezoekers uit Wognum. De thuisploeg opent feller en dat zorgt er mede voor dat Spartanen niet gevaarlijk wordt. Ook de manschappen van trainer Henk Spaan hebben in de beginfase moeite met het creëren van een opening. Zo oogt de Wognumse defensie in de beginfase nog solide, maar blijkt de verdediging toch kwetsbaar als de thuisploeg voor het eerst écht ten aanval trekt.

Fraaie openingstreffer

Bryan Dammers wordt aan de linkerkant van het veld gelanceerd, snelt eenvoudig langs aanvoerder Jordi Velzeboer, waarna zijn voorzet door Chris Grooteman schitterend wordt afgerond. De ploeg van Jitze Bosma zet daar bitter weinig tegenover. Eén keer voor rust kan spits Joeri Zuiker voor gevaar zorgen, maar blijkt zijn voorzet onvoldoende. Ook een vrije trap van Luuk Houter, de andere mogelijkheid die Spartanen in het eerste bedrijf krijgt, is niet overtuigend genoeg.

,,Wij spelen nergens meer voor en dan is het moeilijk om je goed te concentreren. Ook waren sommige jongens met Ajax bezig. Ja, het was wel duidelijk dat de scherpte ontbrak”, aldus Spartanen-trainer Jitze Bosma.

De scherpte is er wel bij West Frisia. Na de pauze speelt het nog sterker en Yunus Bacaksiz zet zijn ploeg na een briljante loopactie van Grooteman dan ook verdiend op 2-0. De bezoekers geloven het dan wel. De bal komt nog nauwelijks in de buurt van sluitpost Paul Kok en vanaf de Wognumse bank wordt vooral interesse getoond in wat er op dat moment in Amsterdam en Alkmaar gebeurt. De thuisploeg blijft echter stoïcijns doorgaan. Zij hebben de punten harder nodig dan ooit en de energie die de ploeg in de wedstrijd legt, levert de 3-0 op. Het is Edwin Jansen die de bal ontfutselt van linksback Rick Bakker, die vervolgens met een perfecte voorzet Grooteman een niet te missen kans schenkt. ,,Ik ben trots op de jongens. Ze hebben keihard gevochten en dan is dit een mooi resultaat. Natuurlijk, voor Spartanen stond er niks op het spel. Maar dat ze niet aan voetballen toekwamen, kwam ook omdat wij er kort opzaten”, zei West Frisia-trainer Henk Spaan. Met nog twee speelrondes te gaan, heeft West Frisia één punt voor op naaste belager De Foresters. En dus gaat de strijd om lijfsbehoud nog wel even door voor de ploeg uit Enkhuizen.

Voor Spartanen is het vooral aftellen tot het einde. Want zoals gistermiddag opnieuw bleek, is het bijna onmogelijk om alles te geven als er niets meer op het spel staat. ,,Het is alleen nog een kwestie van uit voetballen”, besloot Bosma.

West Frisia-Spartanen 3-0.

31. Grooteman 1-0, 57. Bacaksiz 2-0, 66. Grooteman 3-0.

West Frisia: Kok, Barry Dammers, Franx, Van Ammers, Bryan Dammers, Vijselaar, Jansen, Feij (86. De Jong), Bacaksiz (88. Abcouwer), Grooteman, Mantel (89. Rinse).

Spartanen: Ebbelaar, Anema, J. Velzeboer (39. Smit), Koppes, Houter (46. N. Velzeboer), Stam, M. Zuiker, J. Zuiker (58. Bedorf), Langedijk, Severins, Bakker.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen