Premium

Razendsnelle zeetocht in reddingboot Wijk aan Zee als bedankje

Razendsnelle zeetocht in reddingboot Wijk aan Zee als bedankje
Schipper Hans Durge demonstreert wat zijn reddingboot allemaal kan op zee.
© foto Heleen Vink
Wijk aan Zee

Langzaam rijdt het lanceervoertuig de reddingboot van Wijk aan Zee zaterdag de branding in. Eenmaal tussen de golven gaan de hydraulische stempels waar de boot op rust omlaag. Het vaartuig ligt nu vrij in het zeewater.

De tienjarige Florian Blok en zijn tante Daniëlle zetten zich schrap, want ze weten wat er komen gaat: schipper Hans Durge gaat zo direct gas geven. En dan komen er enorme hoeveelheden ’stuifwater’ over de boot heen. Dat hebben ze net bij een vorige demonstratie vanaf het strand kunnen bekijken.

De twee krijgen, samen met nog tientallen andere donateurs van de KNRM, vandaag een kijkje in de keuken van het reddingwerk. En daar hoort deze demonstratie bij: een tochtje op zee met een snelheid van zo’n zestig kilometer per uur.

,,Dit is een bedankje van ons richting onze donateurs”, zegt schipper Hans Durge, terwijl hij de hendels van zijn met twee keer 430 paardenkrachten uitgeruste motoren naar voren drukt. ,,We laten deze dag bij tientallen reddingstations zien hoe ons werk eruitziet en wat we dus doen met het gedoneerde geld.”

Een onderdeel van de demonstratie op zee is het nabootsen van ’een man overboord-situatie’. Halverwege laat een van de bemanningsleden zich overboord vallen: snel handelen is nu belangrijk. ,,Heb je het niet koud?”, roept een jochie aan boord richting de man in het water. Die schudt zijn hoofd: ,,Nee hoor, ik heb een heel warm pak aan.”

Noodsignaal

Om het allemaal levensecht te laten lijken, steekt de man in het water een handstakel, een brandend noodsignaal, aan. Een fel rood licht, vergezeld van een grote rookpluim, ontsnapt uit het apparaatje.

Ondertussen doet de schipper zijn best om het schip langszij de drenkeling te brengen. Dat lukt: binnen de minuut ligt de boot vlakbij de man in nood. Met een toegestoken pikhaak wordt hij van voor het schip naar achteren getrokken en daar door twee mannen aan boord gehesen.

De gasten kunnen het waarderen. ,,Dit is echt een belevenis”, zegt Daniëlle Blok. ,,Ik lees altijd de verslagen over reddingen in de nieuwsbrief, maar nu ben je er echt bij en voel je wat een power zo’n boot heeft.” Haar neefje Florian is ook enthousiast: ,,Wat ik goed vind, is dat die mannen midden in de nacht hun bed uitkomen. Dat ze dan mensen gaan redden. Superstoer is dat.”

Stoer is ook de landing aan het eind van de tocht. De gasten wordt gevraagd zich goed vast te houden, omdat de boot zo het strand opvaart. Met een stevige schok komt die even later tot stilstand.

Ook bij de KNRM in IJmuiden werd de reddingbootdag gevierd, donateurs konden meevaren op de Johanna Louisa.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen