St. George wint vermakelijke derby van RKEDO

St. George wint vermakelijke derby van RKEDO
Joost Feld viert de openingstreffer van St George in de derby tegen RKEDO. Teamgenoot Rochano Migares is onderweg om het feestje me te vieren.
© Foto Jaap van der Pijl
Spierdijke

De 3-2 overwinning van St. George op RKEDO geeft het verder grijze voetbaljaar een beetje kleur in Spierdijk. ,,Klopt’’, glimlacht een moegestreden Lars Hoebe van St. George. Met twee treffers speelt hij zondagmiddag een belangrijke rol in de derby. ,,Dit is wel een klein goedmakertje voor dit teleurstellende seizoen.’’

Temeer omdat RKEDO in wedstrijd bij hen eerder dit seizoen nog met 1-0 te sterk was voor de ploeg van scheidend trainer Ricardo Appelman. Hoebe: ,,Het blijven speciale wedstrijden. Vooral erg leuk om te spelen. En zwaar’’, lacht de rappe speler die tegen RKEDO flink wat arbeid verricht voor zijn ploeg. ,,Op het einde zat ik wel tegen kramp aan.’’

Bij de derby in de vierde klasse staat eigenlijk niets meer op spel. In theorie dreigt er nog nacompetitie, maar daar is niemand echt bang voor. Terecht, want later blijkt dat De Valken verliest waardoor zowel St. George als RKEDO zeker zijn van lijfsbehoud. Toch wordt het in Spierdijk geen potje om des keizers baard. De felheid en verbetenheid waarmee wordt gespeeld, maken duidelijk dat eer en trots belangrijke ingrediënten zijn van deze derby.

RKEDO maakt in de openingsfase de beste indruk. Maar het ziet er tot het vijandelijke zestienmetergebied weliswaar allemaal prima uit, eenmaal in de buurt van het doel lijkt twijfel zich meester te maken van de RKEDO-spelers. En als het dan een keer lukt om de goede eindpass af te leveren, laat St. George zien uitstekend te kunnen verdedigen.

Dat goed verdedigen is bij de ploeg van trainer Jeroen Bommels dan weer ver te zoeken. Zeker in de eerste helft. Dat heeft natuurlijk ook wel iets te maken met de vaardigheden van de rappe aanvaller Joost Feld die in dienst van de Spierdijkers speelt. Hij ontsnapt na vier minuten aan de aandacht van de RKEDO-verdediging en weet vervolgens doelman Nick Bos te verschalken.

Lang houdt die voorsprong echter geen stand. In de 25e minuut krijgt RKEDO voor de tweede keer een vrije trap op de rand van het vijandelijke strafschopgebied. De eerste, goed schot van Ted Hart, wordt nog knap gekeerd door doelman Tim Groeneveld. Maar op de dreun van Koen Laan, die niet veel later geblesseerd naar de kant moet, blijft Groeneveld het antwoord schuldig.

De verwachting dat RKEDO het lek nu boven zou hebben, ligt voor de hand. Maar niets is minder waar. Waar RKEDO het spel maakt, loert St. George op de counter en dat doen ze uitstekend. Zo levert het een vrije trap op die door Feld hard op doel wordt geschoten. Doelman Bos kan de bal niet klemmen en moet lijdzaam toezien hoe de alert Lars Hoebe de 2-1 tegen de touwen kopt.

Nog voor rust is het diezelfde Hoebe die het duel lijkt te beslissen. Na een splijtende pass van zijn broer Matthijs heeft Lars Hoebe een vrije doorgang naar het doel van Bos. Met een kalme schuiver laat hij de doelman kansloos.

In de tweede helft probeert RKEDO het tij te keren. Lang is dit een vruchteloze exercitie. Maar als Ted Hard zo’n tien minuten voor tijd na een goede actie van Elroy Konijn de 3-2 weet te maken, wordt het weer spannend. De thuisploeg blijft echter overeind. ,,Dit is het verhaal van ons seizoen’’, stelt RKEDO-speler Konijn. ,,Voetballend zijn we vaak de betere ploeg. Maar scoren lukt te weinig. Het is allemaal net niet. Erg jammer.’’

St. George-RKEDO 3-2.

4. J. Feld 1-0, 25. K. Laan 1-1 34. L. Hoebe 2-1, 41. Hoebe 3-1, 79. Hart 3-2.

St. George: Groeneveld, Stuijt (64. D. Laan), N. Laan, Wit, Groot, M. Van Leeuwen, Doornebos, M. Hoebe, L. Hoebe, Migares (76. J. Van Leeuwen), J. Feld.

RKEDO: N. Bos, R. Feld, Konijn, Hart, D. Bos, Rus, Lieshout, Grooteman (78. M. Feld), K. Laan (31. Buijsman), Ruiter (64. Reus), Veldhuisen.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen