Niets dan lachende gezichten tijdens Beemster Erfgoed Marathon

Deelnemers van de Beemster Erfgoed Marathon worden geknuffeld bij de EHBO-post.© Foto Erik Rietman

Jan Koning
Beemster

42.2 of 21.1 kilometer rennen door de Beemster. Met z’n tweeën met een fiets welteverstaan. Het is vertrouwde recept tijdens de zesde editie van De Beemster Erfgoed Marathon. Honderden deelnemers genoten van de sfeer, lekkere hapjes en de Beemster in al haar pracht en glorie.

Binnen anderhalf uur zat de inschrijving van de zesde editie van de Beemster Erfgoed Marathon vol. Het geeft goed weer hoe populair het hardloopevenement door het Unesco Werelderfgoed is. De combinatie van het hardlopen, fietsen en vooral de gezelligheid en lekkere hapjes onderweg maken het volgens de vele deelnemers dan ook tot de leukste van het jaar.

De broers Fred (56) en Jan Westerveld (54) komen met een grote lach op het gezicht bij Stoer in Noordbeemster aan. Ze doen voor de tweede keer mee en Fred is opnieuw speciaal vanuit Middelburg naar de Beemster gekomen. ,,Ruim twee uurtjes rijden om een rondje met mijn broer te rennen. Omdat ik hem zo leuk vind? Nee, ik vind de loop zo leuk”, grapt de oudste van de twee. ,,Daarbij moet toch iemand hem een beetje begeleiden.”

Wat de loop voor de broers zo leuk maakt, is vooral de vrijblijvendheid en gezelligheid. ,,Er loopt geen tijdregistratie mee en dat geeft direct een leuke sfeer. De sfeer die we bijvoorbeeld vorig jaar troffen, was echt waanzinnig. Daarbij de lekkere hapjes onderweg, echt genieten.”

Middelburg, Veendam, Groningen, Alkmaar, Hoofddorp, werkelijk overal komen de deelnemers aan de Beemster Erfgoed Marathon vandaan. Onderweg delen ze de mooiste hardloopverhalen over eerder gelopen marathons. Ze passeren drinkposten met heerlijke ’Beemster hapjes’ en krijgen een dikke knuffel van de EHBO-beer om ze op weg te helpen als ze er eventjes doorheen zitten. Tussen de deelnemers tal van leden van korfbalvereniging BEP uit Purmerend. Lonneke Hoogenhoud en Bodyn de Heer bijvoorbeeld. Zij beginnen vol goede moed aan de 42.2 km. Met z’n tweeën met een fiets welteverstaan. Na zo’n twintig kilometer lachen ze nog als vanouds. ,,We vinden het nog steeds leuk, maar vraag het vooral na de finish nog een keer. Misschien geven we dan een ander antwoord.”

Het antwoord is zelfs nadat ze er 42.2 kilometer op hebben zitten hetzelfde en de glimlach op de gezichten nog net zo mooi. Hoogenhoud: ,,Gezelligheid, lekker eten en samen zijn met vrienden. Dat zijn de belangrijkste elementen van dit evenement. Die elementen hebben ervoor gezorgd dat ik weer ongelooflijk heb genoten van en met de mensen om mij heen.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.