Molendag in Santpoort-Noord: ’Het is heel leuk boven, er is een balkonnetje’

Rondkijken in molen De Zandhaas.
Santpoort-Noord

De 5-jarige Kayleigh beklimt zaterdag tijdens Nationale Molendag de trappen van korenmolen de Zandhaas in Santpoort-Noord.

Ze is al op de top om de nieuwe wieken te bekijken als ze merkt dat haar ouders en zus Yulia niet zo snel zijn. Kayleigh komt terug en schreeuwt dan blij: „Het is een beetje heel leuk daar boven. De molen heeft een balkonnetje.”

„Het is ideaal molenweer”, zegt molenaar Jos Kors. Niet te warm voor het strand en niet te koud. Kors is blij met alle gasten. Maar veiligheid voorop, benadrukt hij. „Het bijzondere aan deze molen is dat ie nog werkt.” De molen maalt graan én wekt tegelijkertijd energie op.

Kors: „We zijn nog volop in bedrijf.” Yulia (7) vult samen met haar zusje een vragenlijst in. „Wanneer is de molen gebouwd?”, vraagt ze aan jonge molenaar Joris Zandbergen (15). „In 1779”, antwoordt hij. „En hoe heet de derde verdieping?”

Joris lacht: „Dat staat op een bordje, ga maar zoeken.” Op de derde verdieping bestudeerd Yulia alle bordjes. Dan valt haar oog op een bord met ’stelling of maalzolder’. Ze rent naar buiten om het antwoord bij Joris te checken. Het klopt inderdaad. „Ik kies stelling”, zegt ze tevreden.

In het gras zitten ouders met kinderen ijsjes te eten. Anderen eten poffertjes die gebakken zijn met het meel van de korenmolen. Er klinkt live muziek, kinderen worden geschminkt. Amanda Klingeler loopt met drie geschminkte kinderen door de molen. Haar zoon Milan (4), als piraat geschminkt, kijkt zijn ogen uit. „Echt gaaf!”

Touwen

Kees Opdam uit Velserbroek herinnert dat hij de molen voor het eerst bezocht toen zijn kinderen klein waren. „De touwen langs de trap weet ik nog. Naar beneden was spannend.” Nu is hij samen met zijn twee kleinkinderen. „Ze zijn dapper”, lacht hij. „Ik kom hier wel vaker, dan haal ik meel voor cake.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen