Premium

Demonstratie zagen tijdens Open Botterdag Huizen: de mast van de HZ45 leeft voort in de giek van de HZ92

1/2
Huizen

Is de mast van de HZ45 nog sterk genoeg en dus geschikt om dienst te gaan doen als giek op de HZ92? Dat is zaterdagochtend de grote vraag op de Botterwerf, het thuishonk van de Stichting Huizer Botters.Vakman Veldhoen zal deze vraag beantwoorden nadat hij behoedzaam repen hout over de hele lengte van de mast heeft afgezaagd.

Het minutieuze werk trekt tijdens de open dag op de Botterwerf van Huizen flink wat bekijks. De zaagmachine maakt een snerpend geluid en de lucht vult zich met fijn zaagsel. ,,We staan hier net niet helemaal lekker’’, lacht Wim Moll van de Stichting Huizer Botters.

Iets meer in de luwte schetst hij de achtergronden van het zaagspektakel. ,,Kijk, de mast van de HZ45 moest vervangen worden. Varen met een zwakke mast kan desastreuze gevolgen hebben. Dat willen we niet. Maar dat wil nog niet zeggen dat die hele mast niet meer bruikbaar is. Ja, het gaat hier net als vroeger: zo min mogelijk weggooien, zoveel mogelijk hergebruiken.’’ Na een uurtje zagen komt het verlossende woord. Het hout is in orde.

Boomstammen

Het verzagen van de mast tot giek is niet het enige dat vandaag op het programma van Veldoen staat. Er liggen eiken boomstammen klaar die hij zal verzagen tot spanten. ,,Noem het de houten huid van het schip. Dan kun je je wel voorstellen wat daarmee wordt bedoeld.’’ Moll wijst naar de HZ1 die al een tijd voor restauratie op de wal ligt, en vandaag tijdens de open dag ook van dichtbij te bewonderen is. Om in het schip te kunnen kijken, pakt hij een trapje. ,,Zie je wat er allemaal al vervangen is. Dit is echt vakwerk, wordt door een groep gedreven vrijwilligers gedaan, onder leiding van onze beroeps scheepstimmerman Harmen Timmerman. Ik vind het kunst. Echt waar.’’

Eerder heeft Moll al de zogenaamde ’krommers’ laten zien, die elders op het terrein liggen opgeslagen. Het zijn enorme delen van eiken boomstammen waaruit ’zwaardbolders’ kunnen worden gezaagd. ,,Een geschikte eikenboom kan wel meer dan duizend euro kosten. De meeste halen we uit Denemarken. Er is nog maar moeilijk aan te komen. Deze lading hout hebben we deels zelf ingekocht, en deels van de gemeente gekregen. Mooi toch? Zo onderhouden we met elkaar het varend erfgoed van Huizen.’’

Demonstratie zagen tijdens Open Botterdag Huizen: de mast van de HZ45 leeft voort in de giek van de HZ92
Eerste Harley Davidson Festival in Huizen.
© hmc

Van alles te doen rond de haven

Het was bepaald niet saai afgelopen weekend op en rond de haven van Huizen. Want niet alleen hield de Stichting Huizer Botters open dag. Ook de KNRM Huizen-Blaricum - gelegen pal tegenover de Botterwerf - trok veel publiek dat kennis kon maken met het reddingswerk op het water. En een paar honderd meter verder, op het evenemententerrein aan de IJsselmeerstraat werd zaterdag het eerste Harley Davidson Festival gehouden. Hier konden bezoekers zich vergapen aan de mooiste motoren, terwijl er alle ruimte was voor foodtrucks, stands, optredens van muziekbands, een stormbaan en springkussens voor de kleinste bezoekers. En in de Aanloophaven werd de slotdag gevierd van het driedaags evenement Optimist On Tour, waarbij kinderen konden kennis maken met verschillende watersporten.

Demonstratie zagen tijdens Open Botterdag Huizen: de mast van de HZ45 leeft voort in de giek van de HZ92
Demonstratie duiken bij KNRM station Huizen.
© hmc

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen