Dilemma voor AZ-fans: winnen van PSV betekent dat Ajax wordt geholpen

Dilemma voor AZ-fans: winnen van PSV betekent dat Ajax wordt geholpen
De Van den Ben-tribune, waar de ’harde kern’ van AZ-supporters zit en staat.
© foto ed van de Pol
Alkmaar

Na vier jaar op rij de thuiswedstrijd tegen PSV te hebben verloren snakken AZ en zijn fans naar een overwinning op de landskampioen. Toch zijn er supporters die zondag bij AZ-PSV met dubbele gevoelens zitten. Verliezen van PSV zouden ze helemaal niet zo erg vinden. Een overwinning van AZ is namelijk heel gunstig voor Ajax – en dat is nou net wat die AZ-fans níet willen.

Het klinkt gek: supporters die het niet erg vinden als hun club verliest. Toch is de situatie soms zo. Natuurlijk staat het belang van hun eigen club voorop, maar als de gevolgen van een nederlaag niet zo groot zijn – en dat is nu waarschijnlijk het geval – hebben de fans er best een nederlaag voor over om Ajax dwars te zitten. Ajax en PSV delen immers de koppositie in de eredivisie, met nog twee speelronden te gaan.

„Ik heb liever dat PSV kampioen wordt dan dat Ajax het wordt”, zegt Paul Spruijt. De AZ-supporter uit Alkmaar heeft daar zo zijn redenen voor. Om er eentje te noemen: „Toen AZ in 2009 kampioen kon worden maar verloor van Vitesse, heeft PSV ons de volgende dag geholpen door met 6-2 te winnen van Ajax.”

Rivaliteit

De antipathie jegens Ajax is groot bij AZ-supporters. Waarom? „Ten eerste is er de regionale rivaliteit”, zegt Matthijs Keuning, voorzitter van supportersbeweging Victoria Alkmaar. „Voorheen hadden we de rivaliteit met Haarlem en Telstar, maar die is minder geworden, nu we daar niet of nauwelijks meer tegen spelen. Daarnaast is er de sportieve concurrentie. Vooral sinds het begin van deze eeuw kwam AZ in sportief opzicht dichter bij Ajax in de buurt, wat de rivaliteit vergrootte. En tenslotte is er gewoon het gevoel dat ook in de rest van het land leeft, namelijk dat Ajax de grootste club van het land is, de club uit de hoofdstad, de succesvolste club. En dat succes dragen ze graag uit, met de nodige arrogantie. Dat vinden fans van andere clubs niet leuk. Zo’n club heb je in elk land.”

Die antipathie jegens Ajax is soms bijna groter dan de liefde voor de eigen club. Spruijt zou een nederlaag van AZ niet erg vinden als daardoor Ajax de landstitel toch nog door de neus geboord wordt. „Ajax haalt altijd jeugdspelers weg bij AZ”, zegt Spruijt. „Maar ze zijn toch zo trots op hun jeugdopleiding en daar staan ze toch om bekend? Waarom benaderen ze dan elk jaar weer een lading jeugdspelers van AZ? Dat zet kwaad bloed bij AZ-fans. En zo zijn er wel meer dingen. Jaren geleden had Ajax belangstelling voor Adam Maher, die toen bij AZ was doorgebroken. Ajax wilde hem kopen. AZ draaide dat seizoen slecht en toen zei Ajax-trainer Frank de Boer dat Maher goedkoper zou zijn als AZ zou degraderen. Belachelijk, dat soort uitspraken. Dat zit me nog steeds dwars.”

Cultiveren

Keuning, van de supportersbeweging, herkent het gevoel van Spruijt. Hij weet dat veel supporters er net zo over denken. „Maar of er nou echt veel supporters zijn die willen dat AZ zondag verliest, dat betwijfel ik. Het wordt wel geroepen, maar dat is ook om de anti-Ajax-gevoelens een beetje te cultiveren. Uiteindelijk staat volgens mij bij iedereen toch het belang van AZ voorop. We moeten Europa in, dat is het belangrijkste. En het zou heel mooi zijn als we opnieuw kunnen winnen van een club uit de topdrie”, denkt Keuning.

Hij roept de wedstrijd AZ - FC Twente van 2010 in herinnering. FC Twente was koploper en had nog één concurrent: Ajax. Veel AZ-fans hoopten dan ook dat AZ zou verliezen van FC Twente – wat trouwens niet gebeurde. AZ won met 1-0. „Vooraf werd toen hetzelfde geroepen, maar tijdens de wedstrijd stond iedereen wel achter AZ en was iedereen blij dat we wonnen. Dat zal nu ook zo zijn, verwacht ik. En mochten we tóch verliezen, dan is het wel een doekje voor het bloeden dat PSV Ajax nog van de titel kan afhouden, ja, dat wel.”

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons