Premium

’Huntelaartje’ van vroeger is nu publiekslieveling bij Telstar

’Huntelaartje’ van vroeger is nu publiekslieveling bij Telstar
Melle Springer is Mohamed El Makrini van Roda JC te snel af.
© Orange Pictures / Johannes Klinkenberg
Velsen-Zuid

Voor IJmuidenaar Melle Springer was het tijdens thuiswedstrijden in zijn eerste seizoen voor Telstar soms net een buurtfeestje. ,,Ik ken zowat de helft van alle mensen op de tribunes.”

4 november 2018, er staan nog elf minuten op de klok als Melle Springer bij een 1-1 stand tegen Go Ahead Eagles een afvallende bal voor zijn benen krijgt. Hij wacht geen moment en haalt hard uit. 2-1, wedstrijd beslist. Springer schreeuwt het uit, maar ook het publiek gaat uit zijn dak. Het is immers een kind van de regio. Opgegroeid in IJmuiden. ,,Dat was geen mooi doelpunt, maar wel een heel belangrijke. We pakten drie punten tegen Go Ahead in een moeilijke periode. Tijdens een wedstrijd krijg ik vaak niet zoveel mee van het publiek, maar je weet wel dat er heel veel familie en bekenden zitten te kijken. Dat geeft wat extra’s. Voor de aftrap krijg ik altijd heel veel appjes en na afloop is het altijd gezellig om iedereen even te zien en te spreken in de kantine.”

Het voetballeven van Springer begon op steenworpafstand van het Rabobank IJmond Stadion, bij VV IJmuiden. In de F-jes en E-tjes was Springer de sterspeler. In 2009 stond hij al eens in deze krant, toen scouts van AZ en Ajax voor hem langs de lijn stonden. ,,Die foto zie ik nog voor me. En de kop weet ik ook nog: ’op zoek naar een nieuwe Huntelaartje’. Dat was een mooie tijd, hoor. Ik maakte negen van de tien doelpunten voor mijn team. Het was een laag amateurniveau, maar ik was altijd heerlijk aan het pingelen. Heel vrij allemaal. Voetbal is nog altijd heel erg leuk, maar tegenwoordig moet je wel echt presteren.”

’Huntelaartje’ van vroeger is nu publiekslieveling bij Telstar
Melle ’Huntelaartje’ Springer in 2009 met vv IJmuiden tegen Ajax.
© Archieffoto

Frank

Vorige zomer kwam de twintigjarige buitenspeler over van AZ waar hij bijna tien jaar in de jeugdopleiding speelde. De goal tegen Go Eagles was de eerste van Springer in het betaalde voetbal. Een welkome opsteker want de eerste seizoenshelft had hij het niet makkelijk in Velsen-Zuid. ,,In de jeugdopleiding van AZ wordt er na een nederlaag nog weleens gezegd ’nou volgende keer beter’. Alles staat daar in het teken van spelers opleiden voor het eerste team, bij Telstar gaat het gewoon om geld verdienen. Er moet worden gepresteerd. Bovendien is het wel even wennen als je een speler van 34 zoals Frank Korpershoek tegenover je hebt staan. Dat maakt toch indruk. Het spel in de eerste divisie is fysiek.”

Aan het begin van het seizoen kreeg Springer kritiek van trainer Mike Snoei. ,, Ik was vaak slordig aan de bal en kreeg ook te horen dat ik verdedigend vaak te weinig bracht. Snoei is een felle trainer, hij wil altijd winnen. Hij kan kritisch zijn, daar moet je mee leren omgaan. Je hebt ook niets aan iemand die alleen maar zegt hoe goed het gaat.”

Springer ging aan de slag met de kritiek. Na de kerst kwam de ommekeer. Hij maakte indruk met stevige slidings en ging steeds vaker voorop in de strijd. Bijvoorbeeld uit bij Den Bosch, toen de ploeg na rust een 3-0 achterstand omboog in een 3-4 overwinning. Springer maakte de belangrijke aansluitingstreffer. ,,Snoei heeft me veel vertrouwen gegeven. Ik speelde een langere periode achter elkaar. Voor de winter speelde we vaak 4-3-3. In het 5-3-2 systeem besla ik de hele linkerflank en kan ik af en toe ook optreden als linksbuiten. Dat ligt me goed. Sowieso begon het in het team meer te lopen. Ik kan er niet precies de vinger opleggen waar dat aanlag.”

Toch spreekt Springer van een teleurstellend eerste seizoen. ,,Het is gewoon heel erg jammer dat we de play-offs niet hebben gehaald. Er zijn te veel wedstrijden geweest waarin we de punten hebben liggen.”

Op basis van de tweede seizoenshelft eindigde Telstar op de vijfde plaats. De ambitieuze Springer heeft de hoop dat een groot deel van de groep bij elkaar blijft en de club minder tijd nodig heeft om in vorm te komen dan in de afgelopen jaargang. ,,Ik ben absoluut van plan om ook volgend seizoen voor Telstar te spelen. Ik wil dan echt elke wedstrijd in de basis staan. Het is een goede keuze geweest om AZ te verruilen voor Telstar. Ik denk namelijk niet dat een debuut voor AZ er op korte termijn inzat. Afgelopen seizoen ben ik hier echt een betere voetballer geworden, volgend seizoen wil ik me nog verder ontwikkelen zodat ik een stap hogerop kan zetten.”

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen