Veroorzaker grafietregens Harsco op zes dwangsommen, helft van maximum bereikt

IJmuiden

Slakverwerkingsbedrijf Harsco, de veroorzaker van de grafietregens in Wijk aan Zee en IJmuiden, is op 19 april de zesde dwangsom van 25.000 euro aangezegd door Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Daarmee is de helft van het aantal dwangsommen bereikt dat kan worden opgelegd.

Op 1 november vorig jaar startte het eerste dwangsomtraject tegen Harsco, nadat uit Wijk aan Zee een stroom klachten kwam over zwart glinsterend stof in het dorp. Deze ’grafietregens’ bleken afkomstig van Harsco. Ze worden veroorzaakt bij het verwerken van zogeheten roza-slak. In eerste aanleg werd een maximumaantal van dertig dwangsommen van vijfduizend euro opgelegd. Nadat op 24 januari de dertigste dwangsom was bereikt, ging een tweede Last onder Dwangsom in. De boetebedragen werden verhoogd tot 25.000 euro, en er kunnen er maximaal twaalf worden opgelegd.

Tussen 24 januari en 24 april bezochten milieu-inspecteurs van de Omgevingsdienst zestien maal Harsco om te controleren of het bedrijf zich houdt aan de voorschriften die de OD heeft opgelegd met betrekking tot het kiepen van slakken. De inspecteurs constateerden zesmaal een overtreding.

Binnen het werkgebied van deze Omgevingsdienst is er momenteel geen bedrijf dat vaker wordt bezocht en gecontroleerd dan Harsco. Gemiddeld is dat eenmaal per week; de frequentie is afhankelijk van het aantal klachten.

De laatste twee dwangsommen zijn opgelegd op 8 en 19 april.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen