Premium

Resultaten verleden geven geen garantie, ook niet voor het Donar van assistent Meindert van Veen

Resultaten verleden geven geen garantie, ook niet voor het Donar van assistent Meindert van Veen
Koenis (l) en Gipson (5) vormen bedreiging voor Leiden.
© Foto Hielco Kuipers
Den Helder

Met de 76-77 winst in de eerste wedstrijd bij Leiden heeft Donar meteen het thuisvoordeel in de halve finales van de play offs overgenomen. ,,Dat is absoluut lekker, maar geeft in deze competitie geen enkele garantie’’, zegt Meindert van Veen. Die als assistent van hoofdcoach Eric Braal al zijn bijdrage had aan twee titels van de regerende basketbalkampioen.

Zo'n tweehonderd kilometer van huis was en is de Nieuwedieper er ook dit seizoen weer nagenoeg altijd bij. In de wetenschap dat zijn belangrijkste werk gedaan is als de wedstrijd begint. In de Martini Plaza waar de ploegen elkaar zaterdagavond voor de tweede keer in een serie van maximaal vijf wedstrijden ontmoeten, zijn ze overtuigd van zijn toegevoegde waarde. Die normaal gesproken ook volgend seizoen wordt gecontinueerd. ,,Dat is in principe aan mij, al heeft de coach uiteraard een beslissende stem. We hebben het er nu al wel eens over maar deze beslissingen worden doorgaans na het seizoen genomen’’, zegt Van Veen.

Overleven

Dat kan nog even duren want mocht de titelhouder deze halve finale overleven wacht een best of seven tegen de winnaar van het andere tweeluik tussen Zwolle en Den Bosch waar de Brabantse bezoekers ook met een zege, die duidelijker uitpakte (63-89), openden.

Weer zo’n signaal, aldus Van Veen, dat de wedrace naar het kampioenschap ditmaal aanzienlijk meer spanning zal genereren dan vorig seizoen. Toen de Groningers, die al drie jaar domineren zowel in de halve finale als finale geen enkele nederlaag hoefden te incasseren.

De verschillen met toen kwamen nu al in de reguliere competitie bloot te liggen. Den Helder Suns rook in wedstrijd twee van de kwartfinale nog aan een stunt maar kon de serie net niet met een derde wedstrijd rekken. ,,We zijn daarnaast ook in eigen huis niet onverslaanbaar meer’’, zag Van Veen van dichtbij.

Ambiance

,,De ambiance met vierduizend man op de tribune kon tegenstanders intimideren en ons nog sterker maken. Dat publiek zit er nog steeds en zorgt onveranderd voor sfeer. Maar wij verloren thuis al van Zwolle en Leiden.’’ Die tegenstander in wat hier en daar nu al als vooruit gespeelde finale wordt beschouwd, houdt zich vast aan de wetenschap dat er dit seizoen nationaal nog geen uitwedstrijd werd verloren. En met de manier waarop de competitie werd gedomineerd deed herinneren aan Donar vorig jaar.

,,Ze doen het goed’’, constateert de Helderse ondersteuning in Groningen. ,,Maar de verschillen zijn klein. Daarom zegt onze zege in Leiden niets over de tweede wedstrijd.’’ Hij haalt de laatste reguliere ontmoeting aan als voorbeeld. ,,Toen schoot Leiden aan het eind de belangrijke ballen raak. Nu deden wij dat.’’ Met dank aan Arvid Slagter die in de herfst van zijn carrière en komend vanaf de bank nog grote waarde heeft. Zoals ook de import Nieuwediepers Thomas Koenis en Teddy Gipson, die de beslissende vrije worp binnen schoot, gewicht in de schaal legden. Van Veen: ,,Alle spelers hebben echt wel door waar het in deze fase om gaat. In de competitie dachten ze er soms wat makkelijker over. Nu staan ze op scherp.’’

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Meest gelezen