Premium

De glucosesensor wordt voor de meeste diabetespatiënten nog niet vergoed: ’Ik hoop dat de verzekeraars gaan inzien wat de sensor voor ons kan betekenen’

De glucosesensor wordt voor de meeste diabetespatiënten nog niet vergoed: ’Ik hoop dat de verzekeraars gaan inzien wat de sensor voor ons kan betekenen’
De glucosesensor Freestyle Libre.
© Archieffoto AP
Anna Paulowna

Alle patiënten met diabetes type 1 die meerdere keren per dag insuline moeten toedienen, moeten permanent in aanmerking komen voor een glucosesensor. Dat vindt de Diabetesvereniging Nederland (DVN).

Het apparaatje dat de bloedsuikerwaarde kan meten zonder telkens bloed te prikken, de Freestyle Libre, zou vergoed moeten worden uit het basispakket. Vrijdag 10 mei gaat de DVN met onder andere het Zorginstituut Nederland en zorgverzekeraars in gesprek over de vergoeding.

Eén van de patiënten die het apparaatje niet vergoed krijgt, is Afra van der Voort (59) uit Anna Paulowna. „Die sensor, die is zo ontzettend mooi. Je plakt ’m op je arm, haalt het apparaatje of je telefoon erlangs en je leest je waarde af. Daar kan je dan op inspelen met je insulinepompje.” Ze geeft aan dat haar bloedsuikergehalte met de Freestyle Libre vaker en beter af te lezen en te reguleren is.

„Soms heb ik zelf een sensor, dan lees ik het wel dertig keer per dag af, met het prikken meette ik meestal vier of vijf keer per dag. Nu kan ik makkelijker een hypo of hyper voorkomen.” Hoe dat voelt? „Ik krijg een zweetaanval en ga trillen. Bij een hyper ben ik misselijk en beroerd. De sensor is ook veiliger, ik check altijd even mijn waarde voor ik de auto in stap.”

Daarnaast geeft de sensor ook meer informatie dan een prik, vertelt Inge van der Meer (27) uit Den Helder. „Bij bloed prikken gaat het om momentopnames. Een sensor geeft met pijlen ook aan of hij daalt of zakt.”

Hoewel Van der Voort de sensor niet vergoed krijgt, ze kan haar bloedsuikerwaarde ’goed reguleren’, koopt ze soms zelf een sensor. Voor één sensor, die twee weken mee gaat, betaalt ze 59 euro uit eigen portemonnee.

Zwanger

Vooralsnog wordt de sensor alleen vergoed voor kinderen, vrouwen die zwanger zijn of willen worden en patiënten met gemiddeld hoge bloedsuikerwaarden die slecht zijn in te stellen. ,,Voordat iets in het basispakket wordt opgenomen, moet de toevoeging van de sensor wetenschappelijk onderbouwd zijn”, vertelt Eglantine Barents, beleidsadviseur bij DVN. Barents: ,,Uit onderzoek is al gebleken dat de sensor goede effecten heeft op de kwaliteit van leven. Zo zagen we bijvoorbeeld voordat 18 procent van de mensen zich weleens ziek moest melden vanwege een hypo of hyper, met de Freestyle Libre daalde dit percentage naar 7,7 procent. Ook de ziekenhuisopnames daalden van 14 procent naar 4,7 procent.”

Barents kan zich niet voorstellen dat Nederland ’achterblijft op het buitenland’, daar wordt de sensor veelal wel vergoed. ,,Maar of het op korte termijn gaat veranderen, dat kan ik niet zeggen.” Van der Voort is in ieder geval hoopvol: ,,Het zit er gewoon aan te komen.”

Geen gadget, maar nood

’Een glucosesensor is geen gadget, maar een bittere noodzaak’, luidt de petitie die begin april van start ging. Inmiddels is deze ruim 41 duizend keer ondertekend, in de hoop dat de sensor ’voor alle 120 duizend mensen met diabetes type 1 vergoed wordt’. Ook Inge van der Meer uit Den Helder zette haar handtekening. „Ik hoop dat de verzekeraars gaan inzien wat de sensor voor ons kan betekenen.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen