Toch weer hoofdbrekens rond promotieregeling: heeft terugtrekking Jong Vitesse consequenties voor Jong Volendam?

Toch weer hoofdbrekens rond promotieregeling: heeft terugtrekking Jong Vitesse consequenties voor Jong Volendam?
Rond Jong Volendam zijn nog diverse scenario’s mogelijk.
© Archieffoto/Erik Rietman
Volendam

Als Jong Volendam kampioen wordt van de derde divisie zondag promoveert de ploeg naar de tweede divisie. Tot zover is de situatie overzichtelijk. Maar wat gebeurt er als de ploeg de strijd met de enig overgebleven concurrent TEC verliest? Het antwoord op die vraag is zelfs binnen de KNVB nog niet bekend. De regels rond de promotie/degradatieregeling leken strak. Maar de terugtrekking van Jong Vitesse uit de voetbalpiramide zorgt voor nieuwe hoofdbrekens.

Het schrijven van de promotie/degradatieregeling voor de divisies vergde veel improvisatie. Na lang onderhandelen werd met de verenigingen een compromis rond de beloftenteams bereikt: in de tweede divisie en derde divisie komen voortaan per poule (maximaal) twee tweede teams van betaaldvoetbalorganisaties uit. Het gevolg van deze afspraak is dat er twee aparte promotie/degradatieregelingen werden uitgedacht: een voor de beloftenteams en een voor de ’gewone’ elftallen.

Volgens die regels degradeert het team dat van de drie beloftenploegen in de tweede divisie als laatste eindigt automatisch. De ploeg die in deze onderlinge strijd als tweede eindigt valt terug als er een Jong-team kampioen wordt in de derde divisie.

Maar wat gebeurt er met de lege plek die Jong Vitesse - dat momenteel de dans met Jong Sparta en het al gedegradeerde beloftenteam van Almere City in de tweede divisie leidt - achterlaat als de aangekondigde terugtrekking wordt geëffectueerd? ,,Die situatie is nog niet besproken’’, laat woordvoerder Marc Tils namens de KNVB weten. ,,Er is dus nog geen beslissing genomen. Dit zal pas gebeuren als die terugtrekking daadwerkelijk een feit is.’’

Volendam de plaats in laten nemen van Vitesse lijkt een logische keuze. Maar de KNVB kan ook beslissen de plek niet in te vullen, toe te wijzen aan Jong Almere City of een eerste elftal of een beslissingsduel in te plannen tussen Volendam en Almere City. Met de derde divisie zaterdag hoeft geen rekening te worden gehouden; daarin komt alleen Jong Groningen uit en die ploeg wordt teruggetrokken.

Bij Volendam leeft de promotieregeling pas sinds kort. ,,We willen met ons beloftenteam op een zo hoog mogelijk niveau spelen’’, benadrukt persvoorlichter Sonny Sier. ,,Dus willen we graag promoveren naar de tweede divisie. Maar eerlijk gezegd hoorde ik pas onlangs dat het beloftenteam volgens de promotie/degradatieregeling alleen met een titel kan promoveren. En sowieso niet deelneemt aan de nacompetitie. Maar dat verhaal rond Jong Vitesse maakt het er niet overzichtelijker op. Het makkelijkste is als Jong Volendam gewoon kampioen wordt.’’

Jong Volendam heeft met nog drie wedstrijden te gaan een punt achterstand op TEC. De ploeg uit Tiel heeft nog drie punten nodig om ’het kampioenschap van de eerste teams’ en daarmee promotie naar de tweede divisie veilig te stellen.

Meer nieuws uit FC Volendam

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons