Heliomare bouwt elf tijdelijke lokalen in Heemskerk, nieuwbouw na zomer in gebruik

Heliomare bouwt elf tijdelijke lokalen in Heemskerk, nieuwbouw na zomer in gebruik
Heemskerk

De nood was hoog vorig jaar bij de school van Heliomare. Er waren honderd leerlingen meer dan waar ruimte voor was in Heemskerk. Nog geen jaar later bouwt Buko elf lokalen aan De Velst in Heemskerk. Heliomare huurt ze van de bouwer.

Gisteren werd symbolisch een semi-permanente unit van de nieuwbouw geplaatst. Het nieuwe gebouw kan er vijftien jaar staan. Het is zelfs mogelijk om er nog een verdieping op te bouwen. De honderd leerlingen die nu nog speciaal voortgezet onderwijs volgen in Wijk aan Zee, verkassen in de zomer naar Heemskerk.

Klem

,,We zaten vorig jaar helemaal klem’’, zegt bestuurder Jan Welmers van Heliomare. Het nieuwe schoolgebouw in Heemskerk was al bij de opening in 2017 te klein. Er was op gerekend dat er minder leerlingen naar het speciaal onderwijs zouden gaan van Heliomare. In plaats daarvan werden het er meer. Voor honderd leerlingen was geen plek in Heemskerk, ze kregen daarom nog les in Wijk aan Zee.

Het probleem was acuut, haast was geboden. Probleem was niet de bouwvergunning, in het bestemmingsplan was al ruimte gereserveerd voor een uitbreiding. Probleem was de financiering. Scheybeeck, moederbedrijf van Buko, heeft meegewerkt dat op te lossen. Dat de nood hoog was, blijkt eruit dat Heliomare zelfs al het oog had laten vallen op de Zevenhoeven-school ernaast.

Stroomversnelling

Welmers: ,,De uitbreidingsplannen kwamen in een stroomversnelling toen we in contact kwamen met Buko. Door te kiezen voor semi-permanente modules kunnen we snel bouwen.’’

Het was niet nodig om te heien. Het gebouw rust op betonplaten, die de druk over het zandpakket verdelen. Stoeptegels zorgen dat de vloer waterpas staat. Architect Marlies Rohmer adviseerde over de uitstraling van het gebouw, zodat het in De Velst past.

Het voorgezet speciaal voortgezet onderwijs werkt met kleinere klassen dan regulier onderwijs. Heliomare start met tien tot twaalf leerlingen in de brugklas, afhankelijk van de fysieke, mentale of sociale beperkingen. Dat worden er in de loop van de jaren meer. Heliomare stoomt zo de leerlingen klaar voor het mbo en het hbo, met veel grotere klassen. De leerlingen moeten daar alvast aan wennen. Het kan zijn dat ze in de examenklas met veertien tot zeventien klasgenoten zitten.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen