Premium

Terugkeer Formule 1 op Zandvoort: nog niets is zeker [audio]

Terugkeer Formule 1 op Zandvoort: nog niets is zeker [audio]
Rond de terugkeer, na 35 jaar, van de Formule 1 naar Zandvoort hangen nog forse rookgordijnen. Op de foto: Red Bull, het team van Max Verstappen, zorgt voor letterlijke rookgordijnen op Circuit Zandvoort.
© Foto ANP/Robin Utrecht
Zandvoort

Met de Jumbo Racedagen in aantocht wordt het geloof in terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort met de dag sterker. ,,Maar ik kan oprecht in alle eerlijkheid zeggen dat wij nog nergens een handtekening onder hebben gezet’’, stelt algemeen directeur Robert van Overdijk van Circuit Zandvoort daar tegenover.

,,En dus kan het nog steeds leiden tot helemaal niets.’’

Niet dat de ’circuitbaas’ uitgaat van een deceptie. ,,Het ziet er goed uit, dat heb ik al eerder gezegd. De gesprekken met Formula One Management (FOM) gaan continu door. Het kan nog een dag, maar ook nog twee weken duren. We hebben het nog over belangrijke zaken. ’’

Stoerdoenerij

Natuurlijk weet ook Van Overdijk dat de Jumbo Racedagen met publiekslieveling Max Verstappen de ultieme gelegenheid bieden om de Dutch Grand Prix officieel aan te kondigen. Die wordt volgens anonieme bronnen die verschillende media opvoeren gehouden in het eerste weekend van mei 2020. En vervolgens nog vier jaar op rij. De eerste Jumbo Racedag, volgende week vrijdag, dát zou het moment zijn waarop een en ander officieel wereldkundig wordt gemaakt.

Stoerdoenerij, die berichten, meent Van Overdijk. ,,Iedereen wil de eerste zijn om te melden dat het doorgaat. Maar zolang wij of FOM daar niets over zeggen, is het gewoon niet zo.’’ Geen handtekeningen nog en al helemaal geen datum voor een persconferentie, verzekert de directeur.

Het uitblijven van definitief groen licht betekent dat de spanning stijgt bij onder meer de gemeente Zandvoort. Die is al begonnen met voorbereidingen, meldt een woordvoerster desgevraagd.

Risico

Er is een projectleider ingehuurd, er is veel overleg met het circuit over de stand van zaken en er is een team samengesteld van ambtenaren. Dat denkt alvast mee en voert gesprekken over bereikbaarheid, veiligheid, vergunningen, de plaatselijke en regionale spinn off en ’al die zaken die goed op orde moeten zijn voor een omvangrijk evenement als de Dutch Grand Prix’.

Het risico van afwachten acht de gemeente groter dan nu al investeren. ,,De kosten tot op heden zijn minimaal. Het gaat om de capaciteitskosten van de projectleider voor twee maanden. Mocht het evenement niet doorgaan, dan zwaait zij af.’’

Zover komt het niet, denkt de gemeente. ,,Zandvoort is er heilig van overtuigd dat het mogelijk is en werkelijkheid kan worden. En als we het circuit mogen geloven dan is het einde van de onderhandelingen in zicht. We kijken reikhalzend uit naar dat moment.’’ Zandvoort steekt maximaal 4,1 miljoen euro in de Grote Prijs van Nederland.

Geen cent

De provincie Noord-Holland wacht af. ,,De bal ligt bij het circuit en de gemeente. Als de terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort definitief is, maken zij een plan. Op basis daarvan komen er specifieke vragen richting de provincie, dat wachten we af’’, zegt de woordvoerster van gedeputeerde Jaap Bond.

Noord-Holland steekt geen cent in het evenement, zoveel is zeker. ,,Financieel dragen we niet bij. We doen alleen waar we goed in zijn. Het faciliteren van het verkeer bijvoorbeeld. Net als bij andere grote evenementen in de provincie.’’

Ook het Rijk komt pas in actie als ’de FOM heeft besloten dat de GP Formule 1 naar Nederland komt’, liet minister Bruno Bruins (Sport) de Tweede Kamer weten. ,,Op dat moment gaan we bekijken wat opportuun is om te doen. Dat geldt ook voor de mogelijke samenwerking tussen overheden.’’

Bescheiden

Opvallend is de bescheiden houding van TT Circuit Assen, de ’concurrent’ voor de Grote Prijs van Nederland. Drentse promotor Lee van Dam: ,,Londen (FOM, red.) heeft ons laten weten dat ze heel ver zijn met Zandvoort. Alles wijst erop dat zij het evenement krijgen. Ik vind wel dat het veel te lang duurt, met het oog op de benodigde verbouwingen en vergunningen. Zodra het rond is, zijn wij de eersten om Zandvoort te feliciteren.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen