Premium

Rustiger in de winkels rond Kennemerplein IJmuiden door werkzaamheden

Rustiger in de winkels rond Kennemerplein IJmuiden door werkzaamheden
IJmuiden

Hekken, zand, rijdende graafmachines. Sinds enkele weken gaat het Kennemerplein in IJmuiden volledig op de schop. Hoe ervaren bezoekers, winkeliers en bewoners de herinrichting?

Ab Postma uit IJmuiden heeft net boodschappen gedaan bij de Vomar. Wat hij van de opknapbeurt vindt? ,,Ik vind het knap lastig”, zegt hij, terwijl hij zijn boodschappen inlaadt.

,,De Vomar is nog maar van één kant bereikbaar, langs het Gijzenveldplantsoen. ,,Ik denk dat het de supermarkt wel klanten zal kosten. Ik ga nu regelmatig ook naar de Dekamarkt, terwijl de Vomar eigenlijk mijn winkel is.”

Berend Groot uit IJmuiden ziet wel de zonnige zijde van de herinrichting, vertelt hij. ,,Ik vind het een enorme verbetering. Vroeger had je hier twee stoepen, nu kun je gewoon doorlopen. Voor oudere mensen is het een uitkomst. Ook qua uitstraling vind ik het een stuk mooier worden.”

Helemaal in de hoek van het plein staat snackbar ’Friet van Piet’. Eigenaar Beau Bakker zucht even als hem gevraagd wordt hoe de zaken gaan. ,,Ik ben anderhalve week dicht geweest toen ze hier begonnen”, zegt hij. ,,Dat scheelde me zeven draaidagen. Nu gaat het weer wat beter, maar het is nog niet wat het zou moeten zijn.”

Doorloop

Hij wijst naar drogisterij Kruidvat bij hem op de hoek: ,,De doorloop vanaf de drogisterij mis ik nu. Om bij mij te komen moet je momenteel langs het hek een stukje terug en dan achterlangs mijn winkel lopen.” Nog lichtpuntjes? ,,Ja, ik ben blij dat de rijweg voor de zaak verdwenen is. Daar heb ik heel wat ongelukken zien gebeuren. Met auto’s die van de oude parkeerplaats af kwamen en vanaf het plantsoen erop reden.”

Bij bloemenwinkel Abelia aan de Kennemerlaan merken ze ’dat het rustiger is’. ,,De losse verkoop in de winkel is wat minder”, vertelt eigenares Ellen Heijmerikx. ,,Maar wij verkopen ook veel via internet. Dat scheelt. We merken wel dat er minder mensen zijn die even een rondje langs de winkels maken. De klanten komen heel gericht voor iets binnen.”

Eigenares Creanca Wessel van ’I am Vintage’, een winkel aan de Kennemerlaan met ’new old stock’, spreekt van ’ondernemersrisico’. ,,Het is niet anders. Maar het is wel twee maanden sappelen als je het over de omzet hebt. Ik voel met net die oude indiaan in de woestijn die op een steentje zuigt en hoopt dat er wat water uitkomt.”

Voor de deur van fietsenwinkel ’Kok fietsen in IJmuiden’ staan bouwhekken: hij is tijdelijk via de Kennemerlaan alleen vanaf de Julianakade bereikbaar. Eigenaar Ted Langeveld vertelt dat hij dit jaar ook fietsen uit een duurder segment verkoopt. ,,Daar komen vooral klanten van buiten Velsen op af. Ik merk dat die nu niet komen vanwege de herinrichting. En sommige toeleveranciers blijven weg. Dat is lastig.”

Een stuk positiever is bewoner Jack Wilderom: ,,Ik woon aan de Homburgstraat, waar straks ook het een en ander verandert. Maar zoals het er nu uitziet, vind ik het heel mooi worden. Ik maak me alleen wel zorgen over de bocht zoals die er gaat komen voor Eetcafé Dinges. Daar gaan vrachtwagens moeite mee hebben volgens mij. Maar de mensen die het hebben uitgedacht, hebben er voor doorgeleerd. Dus ik ga ervan uit dat dat goedkomt.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen