Openbaar vervoer in drie grote steden plat op 28 mei

ANP
Amsterdam

Werknemers bij de NS en het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaan op dinsdag 28 mei de hele dag staken voor een goed pensioen.

Dat hebben de vakbonden FNV, CNV en MHP woensdag gemeld. Behalve in het openbaar vervoer zijn oproepen uitgegaan om in de metaal, de bouw en andere sectoren op woensdag 29 mei voor 24 uur het werk neer te leggen. De bonden in het streekvervoer beraden zich nog op acties. Uiterlijk 15 mei laten zij weten of ze ook meedoen aan de stakingen.

Op 18 maart staakten werknemers in de bouw en metaal ook en legde personeel van de NS en stadsvervoer het werk voor 66 minuten neer in de ochtendspits. Door de aanslag in Utrecht die dag werd de actiedag halverwege afgebroken. Onder meer medewerkers van de politie, defensie, douane, marechaussee en ambulances schrapten hun acties. Op 15 mei gaan zij alsnog demonstreren om hun pensioeneisen kracht bij te zetten.

,,Omdat het kabinet nog steeds niet ingaat op de eisen rond AOW en pensioen, komen de bonden nu opnieuw in actie”, verklaart FNV.

Eind vorig jaar mislukte het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over pensioenen. De bonden willen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren. Mensen met zwaar werk moeten eerder met werken kunnen stoppen.

Gedupeerd

VNO-NCW hekelt de aangekondigde pensioenstaking bij de NS en het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. ,,Wij nemen afstand van dit soort (politieke) stakingen waar mensen en bedrijven door worden gedupeerd, omdat hun trein niet rijdt of hun bedrijf platligt'', aldus de werkgeversorganisatie.

VNO-NCW stelt ook dat de tijd dringt, gelet op dreigende pensioenkortingen, en dat dit vooral een zaak is tussen vakbonden en kabinet, vanwege de AOW-leeftijd. ,,Dus in plaats van allerlei grote stakingen kan de vakbond de energie beter steken in het bereiken van echte oplossingen aan de onderhandelingstafel in plaats van dat ondernemers en hun klanten weer worden gedupeerd'', aldus de koepelorganisatie.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen