Premium

Thijs Zonneveld over ’t Kopje: ’Niki Terpstra was de hele avond chagrijnig toen ik zijn record had verbroken’

Thijs Zonneveld over ’t Kopje: ’Niki Terpstra was de hele avond chagrijnig toen ik zijn record had verbroken’
De renners van wielervereniging De Kampioen komen aan op het hoogste punt.
© foto united Photos/Paul Vreeker
Bloemendaal

Sinds de mobiele app Strava in het wielerpeloton in schwung is geraakt is ’t Kopje misschien wel het beroemdste ’segmentje’. ,,Als ik dat record ooit weer in handen wil krijgen, moet ik mensen inzetten om auto’s tegen te houden”, weet wielrenner en journalist Thijs Zonneveld.

Op Strava worden beklimmingen en sprints aangegeven met een segment. Elke keer dat een gebruiker dit traject fietst wordt zijn tijd genoteerd. Thijs Zonneveld, die dinsdag aanwezig was bij de onthulling van het bord dat het hoogste punt aangeeft op de top van de beklimming, mocht zich op Strava heel even ’King of the Mountain’ noemen. ,,’s Avonds appte de vrouw van Niki Terpstra dat Niki chagrijnig op de bank zat omdat hij het record kwijt was. Kort daarop is ’ie even gaan rammen zodat ie het record weer in handen in handen kreeg.”

Inmiddels is het record in handen van Derk Abel Beckeringh, een Amsterdamse renner die eerder voor de ploeg van Parkhotel reed. Hij legde 1.300 meter lange klim af in 2.07. Terpstra was slechts drie seconden langzamer. Zonneveld staat met zijn tijd van 2.16 inmiddels op plaats negen. ,,Het record staat nu wel heel scherp hoor, ik weet niet of het mogelijk is om het nog verder aan te scherpen. Dan moet je echt iets gaan organiseren en de weg afzetten. Ik weet nog dat ik in de afdaling een scooter tegenkwam, dat kostte meteen een aantal seconden.”

Jarenlang was de brievenbus op de top van ’t Kopje voor wielrenners de symbolische finishlijn. In 2018 werd hij verwijderd. Zonneveld schreef in zijn column in het Algemeen Dagblad dat ’Het Kopje van Bloemendaal zonder brievenbus was als een race zonder finish’. Het bord in de vorm van een brievenbus dat dinsdag werd onthuld, is tevens een eerbetoon aan Gerrie Knetemann, de Koning van ’t Kopje. ,,Ik vind het geweldig”, zegt zijn weduwe Gré Knetemann. ,,Toen ik zelf nog wedstrijden reed, ging ik hierheen om mij voor te bereiden op het NK.”

Bij de onthulling van het bord reden de renners van wielervereniging De Kampioen gezamenlijk naar boven. ,,Ik train hier vaak”, zegt de 17-jarige Laurens Verheij. ,,Wie Gerrie Knetemann was, wist ik eerlijk gezegd niet. Ik vroeg het aan mijn ouders en die vertelde dat hij een held was.” Gré Knetemann: ,,De meeste jonge renners kennen mijn man niet, hoor. Dat is nu eenmaal zo.”

Zonneveld vindt ’t Kopje voor renners uit de Randstad van onschatbare waarde. ,,Dit land is plat, alleen in Zuid-Limburg en op de Posbank hebben we een aantal heuvels. Voor wielrenners uit deze regio is ’t Kopje uniek. Vanuit waar en met wie ik ook ga fietsen, we pakken ’t Kopje altijd. Het draait altijd uit op een sprint. Dan zitten we na te praten op een terras in Zandvoort en zitten we elkaar gek te maken met wie de snelste tijd heeft neergezet. Het is een prestigieus segmentje geworden.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen