Premium

Frenkie de Jong hoopt op een mooie avond tegen Tottenham Hotspur: ’Bekerwinst is steuntje in de rug’

Frenkie de Jong hoopt op een mooie avond tegen Tottenham Hotspur: ’Bekerwinst is steuntje in de rug’
Frenkie de Jong (links) en Donny van de Beek. ,,Het onmogelijk geachte komt steeds dichter bij.’’
© Foto ANP/Olaf Kraak
Amsterdam

Frenkie de Jong had hét perfecte plaatje helemaal voor ogen. De KNVB-beker winnen ten koste van zijn oude club Willem II, stunten in de Champions League-finale tegen zijn nieuwe werkgever FC Barcelona én op zijn verjaardag (12 mei) de landstitel veroveren. „Dat gaat helaas niet meer lukken”, lacht de international.

Niet dat Frenkie niét in de triple gelooft, maar zijn plannetje valt in duigen door de verschuiving van speelronde 33. „Maar als die eerste twee doelen slagen en ik drie dagen later kampioen word, is het ook een redelijk perfect plaatje, hoor”, lacht de middenvelder, die in De Kuip het eerste vinkje zette achter de bekerwinst.

„Het geeft geen extra voldoening dat ik mijn eerste prijs tegen mijn oude club Willem II pakte, want ik gun die mensen daar het allerbeste”, zegt De Jong, die bij zijn wissel ook door de Tilburgse aanhang op een luid applaus werd getrakteerd. „Net als in de competitiewedstrijd daar. Dat was top. Al denk ik dat die negen miljoen euro die de club voor me krijgt ook wel meespeelt. Maar ik ben Willem II heel dankbaar.”

Nu de ’dennenappel’ is bemachtigd, ligt de focus alweer op de Champions League-kraker tegen Tottenham Hotspur, woensdag 21.00 uur in de Johan Cruijff Arena. Die moet de deur moet openen naar de finale in Madrid op 1 juni.

„We genieten zeker van dit succes. Het geeft een heerlijk gevoel, maar de volgende wedstrijd staat alweer voor de deur en daar moeten we klaar voor zijn”, aldus De Jong, nadat hij de beker heeft doorgegeven aan Daley Blind.

Wint Ajax nog vier keer, dan heeft de club de triple te pakken. „Zeker weten! En daar gaan we voor. Het onmogelijk geachte komt ook steeds dichterbij. Maar het was sowieso lekker dat we de beker pakten, want anders hik je er toch een beetje tegenaan en krijg je weer die verhalen: ’Ze spelen leuk voetbal, maar winnen geen prijzen’. Het is niet dat we voor dat laatste vreesden, maar deze prijs is een lekker steuntje in de rug.”

Liever praat hij nog niet over de mogelijke triple of een finale tegen FC Barcelona. „Dat zou respectloos naar Tottenham Hotspur zijn. Het is een heel goed team, dus we moeten ons eerst nog plaatsen.”

Op het veld van De Kuip voltrok zich tegen Willem II in elk geval het ideale scenario. „Na de 4-0 had ik al het idee dat ik het rustig aan kon doen en werd ik ook gewisseld. Ik had de wedstrijd makkelijk kunnen uitspelen, maar had er geen moeite mee dat ik eruit ging”, aldus de Ajacied, die met het oog op morgen lering trekt uit Spurs-Ajax.

„Het eerste half uur was heel goed. Daarna hadden we het lastig en werden we teruggedrongen. Aan de bal zullen we in de thuiswedstrijd beter moeten zijn. En als we counteren moeten we er gevaarlijker uitkomen. Dan kan het weer een mooie avond worden”, zegt hij zich op een de Champions League-clash te verheugen.

Achteraf was De Jong toch wel blij met het verloop in Londen. „Misschien is het beter dat je 1-0 wint met de gedachte dat we nog veel beter kunnen. We zitten in een heerlijke flow. Af en toe heb je momentjes dat je stilstaat bij dit bijzondere seizoen. En dan besef je wel dat dit wel allemaal heel mooi is om mee te maken.”

Mochten De Jong en zijn ploeggenoten na de KNVB-beker ook de landstitel en de Champions League winnen, dan komt de middenvelder als een (nog) grote(re) meneer binnen bij FC Barcelona.

„Niet dat ik een mindere speler zou zijn als we in de groepsfase of in de eerste knock-out-ronde waren uitgeschakeld. Maar ik denk dat de buitenwereld nu wel iets anders naar me kijkt. Voor mij persoonlijk was het vooral heel mooi dat we Real Madrid uitschakelden. Josep Bartomeu (Barça-president, red.) belde me op om me te feliciteren. Dat was wel leuk.”

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen