AZ maakt flink reclame voor zichzelf in de strijd om jeugdspelers

AZ maakt flink reclame voor zichzelf in de strijd om jeugdspelers
De spelers van AZ onder 16 en Real Madrid onder 16 komen het veld op voor hun oefenwedstrijd in de nagelnieuwe trainingshal, afgelopen zaterdag.
© Foto Theo Brinkman
Wijdewormer

AZ maakte zaterdag een feestje van de officiële opening van de nagelnieuwe trainingshal. Tegelijkertijd greep AZ de dag aan om eens even ongegeneerd reclame te maken voor de eigen jeugdopleiding. Die reclame is nodig, meent AZ. Niet eens zozeer om de buitenwereld te overtuigen, maar vooral om de eigen jeugdspelers en hun ouders te laten zien dat ze het best bij AZ kunnen blijven. Nog altijd namelijk kiezen sommige spelers voor een vertrek naar Ajax of PSV – tot teleurstelling van AZ.

Kijk naar de faciliteiten op het trainingscomplex in Wijdewormer, kijk naar spelers als Guus Til, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan en Calvin Stengs in het eerste elftal. Het spreekt allemaal voor zich, zou je zeggen. Het laat zien dat de jeugdopleiding van AZ niet de eerste de beste is.

Toch mag dat soms best nog meer benadrukt worden, meent AZ zelf. Iedereen die zaterdag bij de opening was, kreeg daarom een boekje mee. Nou ja, ’boekje’, het was meer een reclamefolder. De titel: ’Winnen met onze jeugd’. De inhoud: veel foto’s van jeugdspelers die recentelijk zijn doorgebroken bij AZ. En vooral: cijfers die laten zien dat jeugdspelers bij AZ een relatief grote kans hebben het eerste elftal te halen.

Mooie cijfers

Zo werd vorig seizoen 41,1 procent van de speelminuten van AZ gespeeld door zelf opgeleide spelers. Dat was het hoogste percentage van alle eredivisieclubs. PEC Zwolle, Ajax, PSV en FC Utrecht scoorden tussen de dertig en veertig procent, andere clubs lager dan dertig procent. Dit seizoen is dat percentage bij AZ nog veel hoger: bijna vijftig procent.

Andere cijfers: van de spelers die bij AZ in de onder 13 zitten, haalt 41 procent het betaald voetbal. Van de spelers die bij AZ in de onder 16 zitten, haalt 56 procent het betaald voetbal. En door heel Europa spelen 33 door AZ opgeleide spelers bij een profclub.

„Ik houd er niet zo van om te koop te lopen met ons werk, maar soms is het nodig”, zegt Paul Brandenburg, hoofd jeugdopleiding van AZ. „We kunnen denken: ons werk spreekt voor zich, maar soms mag je het allemaal best wat meer laten zien. De cijfers liegen niet. Bij ons hebben spelers een heel goed perspectief en krijgen ze de tijd om in een rustige omgeving hun voetbalopleiding af te maken.”

Salarissen

Dat er toch nog altijd spelers zwichten voor aanbiedingen van Ajax en PSV is misschien niet te voorkomen. Die clubs betalen nu eenmaal salarissen – ook voor jeugdspelers – waar AZ niet aan kan tippen. „Aan de ene kant is het een goed teken dat onze spelers interessant zijn voor andere clubs. Ik bedoel: als grote clubs geen belangstelling tonen voor onze spelers, moet je je afvragen of je nog wel goed aan het opleiden bent”, zegt Brandenburg. „Maar natuurlijk vinden we het niet leuk als een van onze jeugdspelers vertrekt naar een andere club, nadat hij vier of vijf jaar in onze opleiding heeft gezeten. We leiden ze niet op om naar een andere club te gaan. Dus ja, het liefst hebben we natuurlijk dat ze blijven.”

Om dat voor elkaar te krijgen doet AZ van alles, zoals nu dus de eigen opleiding nog eens extra aanprijzen. En de nieuwe trainingshal is – eerlijk is eerlijk – ook neergezet om te laten zien dat AZ niet stil blijft staan. „We willen laten zien dat we in beweging zijn”, zegt Robert Eenhoorn, directeur algemene zaken. Naast de praktische redenen (een extra trainingsveld waarop onder alle weersomstandigheden kan worden getraind) speelde ook de uitstraling een rol bij het bouwen van de hal.

Contracten

De allerbeste manier om jeugdspelers bij de club te houden is natuurlijk ze vast te leggen. Op hun zestiende mogen spelers hun eerste contract krijgen. Steeds vaker biedt AZ daarom spelers inderdaad al op hun zestiende een contract.

Achterover leunen

„Voorheen deden we dat vaak wat later, maar we moeten er wel in mee. Als we het niet doen, lopen spelers weg naar een andere club waar ze wel kunnen tekenen”, zegt Brandenburg. „Of het goed is dat ze op hun zestiende een contract krijgen? Dat weet je nooit. Voor de ene speler is zo’n eerste contract een aanmoediging om er net zo hard of nog harder voor te vechten, maar een andere speler gaat misschien een beetje achterover leunen omdat ie denkt dat hij er al is.”

Na dit seizoen ziet AZ (tenminste) drie jeugdspelers vertrekken. Rio Hillen (16) en Kian Fitz-Jim (15) gaan naar Ajax, terwijl Justin de Haas (19) naar PSV gaat. „Maar er is aan nog veel meer van onze spelers getrokken. Die hebben ervoor gekozen om wél bij ons te blijven. Daar zijn we heel blij mee en daar richten we ons op”, zegt Brandenburg.

Zie ook: AZ baalt van de KNVB en van de topclubs

Zie ook: Buiten stormt het, binnen maakt AZ er een feestje van

AZ maakt flink reclame voor zichzelf in de strijd om jeugdspelers
De spelers van AZ onder 16 vieren hun winst op Real Madrid onder 16. De twee teams speelden een oefenwedstrijd tegen elkaar bij de officiële opening van de nieuwe trainingshal.
© Foto Theo Brinkman

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons