Bevrijdingspop Haarlem: feest met serieuze ondertoon. Portretten van bezoekers: ’Door mijn opa leerde ik dat niet alle Duitsers slecht waren in de oorlog’

1/15
Haarlem

Vrijheid is iets persoonlijks. De een voelt zich vrij door zich te kunnen kleden zoals hij of zij dat wil, de ander denkt op 5 mei vooral aan wat familieleden moesten doorstaan. Maar de bezoekers van het Haarlemse Bevrijdingspop koesteren die wel, zo blijkt. En ze vieren de vrijheid.

Gebruik de pijltjes in de artikelfoto om verschillende bezoekers van het Bevrijdingsfestival te bekijken en hun verhalen te lezen.

Het zondag drukbezochte Haarlemse Bevrijdingspop is een festival vol muziek en gezelligheid, maar ook een met een serieuze ondertoon. ,,Ik denk ook aan wat er gebeurd is.’’

Terwijl zanger Yorick van Norden het publiek boeit met een gevoelig liedje, verschijnen er achter hem allemaal namen van oorlogsslachtoffers. Sommigen werden niet eens tien jaar.

De combinatie van serieus met vrolijkheid is tekenend voor dit festival. Er wordt gelachen, gedanst en gefeest. Maar er is af en toe ook ruimte voor een wat serieuzere noot. Een artiest die even laat weten hoe dankbaar hij is voor vrijheid, bijvoorbeeld.

Voor bezoekers is het populaire festival natuurlijk vooral een leuk dagje uit. Regenjassen mee, sjaal om en genieten van de muziek. Ondanks de matige weersvoorspelling, lieten de vele festivalgangers zich niet tegenhouden naar Haarlem te gaan.

Maar al komen ze om te feesten, bijna iedereen heeft ook iets persoonlijks met het thema vrijheid. Is het niet familie die de oorlog heeft meegemaakt, dan is het wel het besef dat je in Nederland gewoon jezelf kan zijn. Dat je eruit kan zien hoe jij dat wil, bijvoorbeeld. Of dat je de studie kan volgen die jij wilt. Dat je verliefd kan zijn op wie jij wilt. Zo’n festival zorgt ervoor dat je er meer over nadenkt, vinden veel bezoekers.

,,Ik sta er niet elke dag bij stil hoor, maar gisteren op 4 mei en vandaag wel. Dan denk ik: het is bijzonder dat we in vrijheid leven’’, aldus Zoë van den Akker (26) uit IJmuiden. ,,Ik denk dan ook aan mijn zoontje. Hij is nu tien maanden. Ik hoop dat hij ook kan opgroeien in vrijheid. Dat hij later gewoon kan doen wat hij wil. Dat hij ook die luxe heeft.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen