Premium

Oorlogsverhalen verteld in de huizen waar het gebeurde: ’Ik zit voortaan met dubbel gevoel op zolder’

Oorlogsverhalen verteld in de huizen waar het gebeurde: ’Ik zit voortaan met dubbel gevoel op zolder’
Bettina Drion en Hans van den Pol vertellen het verhaal van Geertje Pel.
© Foto Erik Rietman
Zaandam

,,Je beseft na zo’n verhaal wel weer even hoe goed wij het hier en nu hebben en dat we soms zo kunnen zeuren over kleine dingen’’, zegt Meike van Marsbergen.

Ze is een van de aanwezigen bij de voordracht van het verhaal over wat zich heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog in de woning aan Zuideinde 22 in Koog aan de Zaan.

Samen met haar twee schoolvriendinnen, Jolijn Rovers en Amé van de Geer, is ze duidelijk onder de indruk van wat zich allemaal heeft afgespeeld op de zolder van de toenmalige antiekwinkel van Siem van de Stadt.

Zaterdag werd in negen huizen in de Zaanstreek het verhaal verteld wat zich daar tussen 1940 en 1945 afspeelde tijdens Open Joodse Huizen van Verzet. Amé’s broer, Cedric van de Geer, vertelde samen met Sander van Egmond zaterdag twee keer het verhaal van Siem van de Stadt, die negen onderduikers verstopte op zijn zolder.

Op één onderduiker na overleefden ze de oorlog allemaal. ,,We zitten regelmatig op die zolder’’, zegt Jolijn: ,,Maar ik kende het verhaal niet zo goed tot vanmiddag. Ik zal nu denk ik altijd een dubbel gevoel hebben bij die plek.’’

Joodse baby

Aan de Prins Hendrikstraat in Zaandam werd een heel ander verhaal verteld door de huidige bewoonster van het huis, Bettina Drion. Over het oorlogsdrama dat zich in het huis waar zij nu woont afspeelde, schreef zij ook een boek in samenwerking met Hans van den Pol.

Samen met Hans vertelde zij zaterdag het verhaal van Geertje Pel. Geertje besloot in de oorlog een Joodse baby in huis te nemen, wat haar door verraad fataal werd: vlak voor het eind van de oorlog werd zij vergast.

Drion start met iets heel persoonlijks vertellen. ,,Ik heb een opa gehad die heel slecht was in de oorlog, en daar heb ik het heel moeilijk mee gehad.’’

De tegenstelling tussen het goede uit haar huis en het slechte uit haar familie maakt haar verhaal extra bijzonder. En wat de eerste vertelling ’s ochtends nog meer bijzonder maakte, was dat er heel wat nazaat van Geertje Pel aanwezig was.

Tot achterachterkleinkinderen aan toe. De baby uit het verhaal heeft de oorlog overleefd en de familie is ook met haar in contact gekomen, via de documentaire die Van den Pol over Geertje Pel heeft gemaakt.

Kleinzoon

Na het emotionele verhaal worden de twee vertellers bedankt, zo ook door de kleinzoon van Geertje. ,,Bedankt voor de voortzetting van de geschiedenis’’, zegt hij terwijl hij de deur uitloopt.

Ook elders in Zaandam, in Westzaan en Wormerveer stelden bewoners hun huizen open om bezoekers deelgenoot te maken van de lotgevallen van de bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen