Premium

OR kringloopwinkel Noppes wil nieuw bestuur

OR kringloopwinkel Noppes wil nieuw bestuur
Wiilem Staphorsius
© Archieffoto
Zaandam-Purmerend

De Ondernemingsraad (OR) van Noppes daagt het bestuur van de kringloopwinkelketen voor de rechter. De OR eist dat het voorgenomen ontslag van directeur Willem Staphorsius wordt opgeschort, net als de aanstelling van Annemarie Roggeveen. Ultieme doel is het vertrek van het volledige bestuur.

Voor de rechtbank in Haarlem dient volgende week de zitting in kort geding (de precieze datum was vrijdag nog niet bekend).

Voor opschorting beroept de OR zich op de Wet op de Ondernemingsraad. Daarin staat in zoveel woorden dat in geval van een ingrijpende verandering in het bedrijf de OR om advies moet worden gevraagd. Dat geldt ook voor het ontslag en/of de aanstelling van een nieuwe directeur. Volgens de OR is dit niet gebeurd en is het voorgenomen ontslag onrechtmatig.

De OR zegt bij de installatie ook het zogenoemde Enquêterecht te hebben verkregen. Op basis daarvan kan de OR aan de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam vragen onderzoek te doen naar de handelwijze van het bestuur. Is dit recht niet geregeld, dan kan de vakbond namens de OR optreden.

Het Enquêterecht is een machtig wapen, omdat de Ondernemingskamer eerder genomen beslissingen kan terugdraaien en bestuurders of toezichthouders (tijdelijk) op non-actief kan stellen.

Lees ook: ’Ontslagen Willem Staphorsius moet blijven’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen