Nieuw in Alkmaar: de Piratenpartij

Dominic Schijven
Alkmaar

De Piratenpartij is aan wal gestapt in Alkmaar. De kaasstad heeft sinds donderdagavond een lokale afdeling. ,,Stoer, hè?’’, zegt de trotse landelijke piratenvoorzitter Sjoerd de Boer.

De geboorte van de Alkmaarse piraten is onderdeel van een bredere piratenbeweging. De politieke partij probeert zoveel mogelijk plaatselijke takken van de grond te krijgen. ,,Anders kun je nooit bijhouden wat er lokaal speelt. Hoe meer lokale partijen, hoe beter’’, zegt De Boer.

Dat er binnenkort Europese verkiezingen zijn speelt mee, bekent hij. ,,Die zijn belangrijk als ’trigger’, maar het is niet het hoofddoel.’’

Plaatselijke oprichtingen moeten wel in de stad beginnen. Een Alkmaarse piraat klopte aan. De landelijke partij verbond haar naam aan het Alkmaarse initiatief dat zo’n vijftien man telt.

De Alkmaarse speerpunten blijven nog wel even mysterieus, want de lokale karttrekker wil zich nog even in de luwte houden. De Alkmaarse organisatie is nog maar een dag oud, benadrukt de voorzitter. Ze hebben even wat tijd nodig.

De Alkmaarse tak zal landelijke standpunten overnemen zoals de strijd voor privacy en tegen cameratoezicht. De verdere invulling is aan de Alkmaarse afdeling. ,,Ze zijn volledig autonoom.’’

Hij kent de gemeenteraadsambities niet van de Alkmaarders. ,,Daarover heb ik geen zeggenschap.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.