Ferdy Druijf sluit seizoen af als topscorer van de eerste divisie

Ferdy Druijf (rechts), hier nog in het shirt van AZ, vorig seizoen.

Ferdy Druijf (rechts), hier nog in het shirt van AZ, vorig seizoen.© Foto ANP

Theo Brinkman
Maastricht

Ferdy Druijf is topscorer van de eerste divisie geworden. De 21-jarige spits sloot vrijdagavond de competitie in stijl af. In de uitwedstrijd tegen MVV zette hij NEC al in de achtste minuut op voorsprong.

Druijf kwam daarmee op een totaal van 29 competitiedoelpunten. Dat was meer dan genoeg om de andere aanvallers op afstand te houden. Mario Engels (Roda JC) en Lars Veldwijk (Sparta) maakten er 24 en werden gedeeld tweede.

Volgend seizoen

Druijf speelde de eerste helft van het seizoen voor Jong AZ. Na de winterstop werd hij verhuurd aan NEC. De vraag is nu waar Druijf volgend seizoen speelt. Hij heeft bij AZ een contract tot 2021, maar door zijn goals van dit seizoen hebben veel clubs belangstelling voor hem. Daar komt bij dat zijn perspectief bij AZ onduidelijk is. Myron Boadu zal volgend seizoen normaal gesproken de voorkeur krijgen voor de spitspositie, en dan zijn ook Mats Seuntjens en Bjørn Johnsen er nog.

Druijf verdeelde zijn doelpunten dit seizoen netjes over Jong AZ (14) en NEC (15). Wat hem hielp was dat hij bij beide teams de penalty’s mocht nemen. Zo kon hij zijn productie aardig opvoeren. Maar liefst elf penalty’s benutte hij: vijf voor Jong AZ en zes voor NEC.

Mart Lieder

Met zijn topscorerstitel is Druijf, afkomstig uit Uitgeest, de opvolger geworden van Mart Lieder. Die maakte vorig seizoen in het shirt van FC Eindhoven dertig doelpunten. Daarmee nam Lieder ook meteen afscheid van FC Eindhoven en de eerste divisie. De spits uit Purmerend vertrok naar SønderjyskE in Denemarken.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen