Premium

Wieringer Dries Wiersma is met weer en wind buiten, ,,maar kou went nooit’’

Wieringer Dries Wiersma is met weer en wind buiten, ,,maar kou went nooit’’
Dries Wiersma van de WR 16 Deo Volente: ,,Kou went nooit.’’
© foto george stoekenbroek

Van de werkzame beroepsbevolking van 8,9 miljoen mensen werken er 5,5 miljoen binnen. In kantoor, fabriek, winkel of hal. Dat betekent niet dat de rest buiten werkt, maar het zijn er - ondanks automatisering en robotisering - nog tienduizenden die vrijwel jaarrond buiten aan de slag gaan.

Zoals Dries Wiersma, visser op de kotter WR16 ’Deo Volente’. „Met vaste vistuigen als fuiken en netten, vis ik onder andere op paling, harder, zeebaars en strandkrab, die ik afzet via de visafslag in Den Oever. Met die plaats als uitvalsbasis is mijn belangrijkste transportmiddel daarbij de kotter WR16, die is voorzien van een stuurhut mét centrale verwarming. Daar trekken mijn maat Mathijs Weel en ik ons terug als het ons buiten te bar wordt. Ik ben nu 68 en doe dit werk al ruim vijftig jaar. Inderdaad, in weer en wind, dag in dag uit. Alleen bij windkracht 6 of meer varen we niet uit, dan gaan we binnen netten en fuiken repareren en prepareren. Het klopt dat je je overal op kunt kleden, maar kou went nooit. Net als iedereen heb ik ook liever een lekker voorjaarszonnetje dan een schrale oostenwind en net als iedereen ben ik ook af en toe verkouden. Ik ben een natuurmens, een buitenmens. Als ik op het water ben vergeet ik alle sores. Zolang mijn lichaam het toelaat, blijf ik dit mooie beroep uitoefenen. In dat verband is het wel jammer dat ik steeds meer last heb van mijn allergie.” Allergie? „Ja, ben allergisch voor de toenemende druk van natuurorganisaties en vanuit Brussel. Er wordt mensen zoveel op de mouw gespeld, daar lusten de honden geen brood van. Maar goed, dat is een ander verhaal, dat heeft niets met buitenwerken te maken…”

Lees hier de andere ’buitenverhalen’.

Wetgeving

Wie buiten werkt krijgt met specifieke wet- en regelgeving te maken vastgelegd in het Arbobesluit. Daarin wordt bepaald dat de temperatuur op de werkplek of van het product dat moet worden bewerkt niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. Hoewel er geen specifieke temperaturen worden genoemd, is wel bepaald dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten te voorkomen.

Op www.arboportaal.nl, een site van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die is gericht op zowel werkgevers als werknemers, staan veel nuttige tips.

Kou

- Scherm de werkplek af van kou, wind of regen.

- Laat werknemers pauzeren in een warme ruimte.

- Verstrek warme dranken.

- Schaf gereedschap aan dat is voorzien van isolerend materiaal.

- Laat gereedschap niet liggen op een koude plek (vooral ’s nachts niet).

- Verstrek heatpacks. Een heatpack is een warmtebron die via een chemische reactie warmte produceert en die je in je zak kunt stoppen.

Hitte

- Voer warme lucht af door te ventileren.

- Pas zonwering toe.

- Vermijd of verminder zware lichamelijke inspanning of stel deze uit.

- Voer een tropenrooster in.

-Verkort de werktijd.

-Las extra pauzes in.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.