Kampioensserie AZ: ’Local hero’ Kees Luijckx moest flink aanpoten [video]

Kees Luijckx in Haderslev, thuisbasis van zijn Deense club SønderjyskE.© Foto Theo Brinkman

Theo Brinkman
Haderslev

Tien jaar geleden, in april 2009, werd AZ landskampioen. In een serie artikelen blikken we terug op die landstitel. Aflevering 7: Op bezoek bij Kees Luijckx in Denemarken, waar hij speelt bij SønderjyskE. Luijckx was in het kampioensjaar van AZ aanvankelijk reserve, maar door blessures van de centrale verdedigers kwam hij toch in het elftal.

Van het kampioensteam van AZ was hij de enige speler uit de regio. Hij groeide op in Castricum, speelde al in de jeugd bij AZ en zat in Alkmaar op school. „Ik had jongens in de klas die fan van AZ waren. Een paar jaar later sta ik in het shirt van AZ met die kampioensschaal in mijn hand. Dat is natuurlijk heel speciaal.”

Toch is er eigenlijk nu pas, tien jaar na de landstitel, het besef dat hij onderdeel van iets heel bijzonders is geweest, zegt Kees Luijckx (33) in Denemarken, waar hij voetbalt bij SønderjyskE. „Natuurlijk hebben we toen enorm feestgevierd. Maar nu pas zie ik hoe speciaal het was, en dan bedoel ik vooral in sportief opzicht. Dat we met AZ de competitie domineerden, dat we Ajax en PSV achter ons lieten, ja, dat is toch eigenlijk ongelooflijk? Dat heb ik toen niet zo beseft.”

De spelers stonden er niet zo bij stil, namen er niet de tijd voor. Waren bezig met de volgende wedstrijd of de volgende stap in hun carrière. Stilstaan bij het succes, er echt van genieten, dat was er niet bij. „Wat misschien ook meespeelde: AZ was een heel serieuze omgeving. AZ was in 2008-2009 niet meer dezelfde club als toen ik er als jonge jongen speelde. AZ was onwijs veranderd als club, was heel serieus geworden. Ik kan me herinneren dat we zelfs de dag na een van die feesten gewoon moesten trainen. Volle bak.”

(verhaal gaat verder onder het videoverslag)

Videoverslag van SønderjyskE - Vejle BK, met Kees Luijckx, Mart Lieder en Simon Poulsen, zondag 28 april 2019:

De naam Louis van Gaal valt. Uiteraard. In elk gesprek met spelers van toen gaat het vroeg of laat over de trainer. Luijckx herinnert zich zijn eerste gesprekje met Van Gaal in de voorbereiding van dat seizoen. Hij had net anderhalf jaar op huurbasis voor Excelsior gespeeld en meldde zich in de zomer van 2008 weer bij AZ. „Het eerste wat Van Gaal zei was ’Ik zie niet dat jij daar beter bent geworden, hoor’. Nou, daar sta je dan. Ben je 22, mag je weer aansluiten bij AZ en krijg je dat te horen. Dat is best moeilijk, hoor. Maar ja, daar moet je mee om kunnen gaan. En ik moet zeggen: Van Gaal zei ook positieve, opbeurende dingen, hoor. Maar zo’n opmerking komt toch even aan. Misschien zegt het ook wel wat over hoe ik dat seizoen heb beleefd. Ik liep dat jaar op mijn tenen. Sportief gezien moest ik aanpoten om op trainingen tegen spelers als Dembele en El Hamdaoui op te kunnen en mentaal gezien was het gewoon zwaar. Nooit had je het gevoel dat je even kon relaxen. Áltijd, ook al zat je even in het spelershome, had ik het idee dat de trainer er misschien iets van zou vinden.”

Andere spelers noemen Luijckx juist een speler die – ondanks zijn leeftijd en zijn mindere status binnen de groep – vaak zijn woordje wel klaar had. Iemand dus die schijt aan de boel had. „Ja, klopt, als ik iets vond, zei ik dat. Ik deed mijn mond wel open, ja. Maar van binnen was het wel een strijd, hoor. Elke dag dat je op de club kwam moest je er staan. Dat voelde wel als druk.”

Olympische Spelen

Van Gaal gaf Luijckx die zomer ook nog een advies. De Olympische Spelen stonden voor de deur (in juli en augustus) en Luijckx ging erheen met Oranje. „’Als ik jou was, zou ik niet gaan’, zei Van Gaal tegen me. ’Je kunt beter bij míj blijven. De voorbereiding meedraaien’.”

Luijckx ging wel, want meedoen aan de Spelen was een droom van hem en hij had er helemaal naartoe gewerkt. „Nu zie ik wel wat hij bedoelde, want toen ik terugkwam van de Spelen viel ik bij AZ volledig buiten de boot. En bij de Spelen had ik geen minuut gespeeld. Vlak voor we vertrokken werd ik ziek en in China raakte ik ook nog geblesseerd. Pech. Nu denk ik ’ja, voor mijn carrière was het misschien beter geweest als ik niet naar de Spelen was gegaan en de hele voorbereiding met AZ had meegedaan’.”

Of hij dan een ’grotere’ carrière gehad zou hebben? „Je komt terecht waar je terechtkomt, zo is het ook. Maar je weet het niet, soms zijn kleine dingen wel heel bepalend”, zegt Luijckx, die na AZ nog speelde voor ADO Den Haag, NAC, Roda JC, Niki Volos (Gri), Videoton (Hon) en nu SønderjyskE.

(tekst gaat verder onder de foto)

Stijn Schaars en Kees Luijckx gebaren voorafgaand aan een vrije trap van AZ. Links Demy de Zeeuw.© Foto Joop Boek

Landskampioen in Hongarije

Met Videoton werd hij landskampioen en met het bescheiden SønderjyskE werd hij drie jaar geleden verrassend tweede in de Deense competitie. „Wat die teams met elkaar gemeen hadden was dat het super sterke téams waren, met een heel duidelijk spelidee. Dan heb je geen echte topspelers nodig. Natuurlijk hadden we heel goede spelers, zoals Dembele, El Hamdaoui en Martens, maar het was niet zo dat het hele team om één speler draaide. El Hamdaoui scoorde veel, maar Dembele, Ari en Pellè hebben ook heel belangrijke goals gemaakt. En wat bijzonder was: als een speler geblesseerd was, werd dat telkens opgevangen door de reserves. Omdat de taken zo duidelijk waren, was het heel prettig om erin te komen.”

Dat ervoer Luijckx zelf in de loop van het seizoen. Hij begon het seizoen – na terugkeer van de Spelen - als reserve, had geen uitzicht op speeltijd en vroeg in december of hij in de winterstop verhuurd mocht worden. Maar vanwege blessures van Hector Moreno en Niklas Moisander liet de club hem niet gaan. Luijckx werd er gewoon neergezet, ook al leek zijn rol kort daarvoor nog uitgespeeld. Negen wedstrijden stond hij in de basis, in een belangrijke periode op weg naar de landstitel.

(tekst gaat verder onder de foto)

Juichend met ploeggenoten in het kampioensjaar.© Foto Joop Boek

„Zo heb ik toch maar mijn steentje bijgedragen aan de titel. Dat geluk heb ik dan wel weer gehad, dat ik precies in dat jaar toch nog mijn kans kreeg. In november, december was ik ontzettend over de zeik, ik kreeg geen kans, had veel jongens voor me en zei ’dan laat ik me maar verhuren’. Vijf maanden later was ik er nog en waren we kampioen. Al met al was het een mooie tijd. Ik ben bevoorrecht geweest dat ik dat aan het begin van mijn carrière heb mogen meemaken. Het is nooit meer zo geworden eigenlijk, qua niveau. Qua team tenminste. Als persoon en als speler ben ik zelf nu verder dan ik toen was. Hier bij SønderjyskE kom ik ’s ochtends met flair binnen. Toen, bij AZ, kwam ik elke dag binnen met een gevoel van ’ik moet me waarmaken, ik mag geen fouten maken’. Ik had gewoon nog niet de persoonlijkheid.”

Terug naar Nederland

Bij SønderjyskE – dat in Haderslev speelt, een stadje onder in Denemarken op twee uur rijden van Hamburg, heeft hij nog een jaar contract. „Ik voel me heel goed. Misschien nog een avontuur hierna. Of nog naar Nederland, ja, dat zou ik best willen, als er iets leuks komt. Ik zou het nog wel graag in Nederland willen laten zien, omdat ik er slecht ben weggegaan. Ik was gedegradeerd met Roda JC en op televisie werd ik door Van der Gijp en Derksen steeds belachelijk gemaakt. Het was een goed moment om weg te gaan. Ik wilde niet net zo’n lachertje worden als Manolev, die ze toen ook altijd pakten. Daar had ik helemaal geen zin in. Als dat nu weer zou gebeuren, zou ik er schijt aan hebben, maar toen had ik er veel moeite mee.”

Lees ook:

Aflevering 1: Waar zijn de kampioenen gebleven, tien jaar na de titel?

Aflevering 2: Interview Maarten Martens: ’Saai? Nee, dat beeld klopt niet.’

Aflevering 3: Interview Louis van Gaal: Eindelijk tijd voor Truus

Aflevering 4: Verloor AZ de kampioenswedstrijd door discussies over de premie?

Aflevering 5: Interview Dirk Scheringa: ’Dan was ik gewoon nog voorzitter van AZ geweest.’

Aflevering 6: Interview Mounir el Hamdaoui: ’Kon ik nog maar één training van Van Gaal krijgen.’

High fives voor de fans, na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Vejle BK.© Foto Theo Brinkman

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen