Zelfs nepblussen op strand Castricum gaat voor Ajax

Ruim dertig brandweermensen deden mee aan de oefening op het strand. Daarbij werd onder andere met zeewater geblust.
© Foto’s Heleen Vink
Castricum aan Zee

Steeds meer brandweerwagens melden zich dinsdag op het strand van Castricum. Er hangen rookwolken bij een van de strandhuisjes aan de zuidkant van de strandopgang. Een huisje ernaast schept men nog wat eten op.

Want hoe serieus het dan ook oogt, met een hoop brandweermannen die echt met water aan het ’blussen’ zijn, het betreft slechts een oefening. De rook komt uit een machine, speciale apparaatjes imiteren knetterend ’brandgeluid’ en de feestelijke lichtslingers aan een huisje hangen daar ook om zogenaamd vlammen voor te stellen.

Het is een grote brandoefening. Oefenleider Danny Theissling somt de deelnemende korpsen op: ,,Castricum, Limmen, Beverwijk, Egmond en Uitgeest.’’ In totaal tien voertuigen en een dertigtal brandweermannen doen mee. En dat allemaal op de avond dat Ajax speelt om een plek in de finale van de Champions League.

Houden brandweermannen niet van voetbal? Danny: ,,Dinsdag is nu eenmaal onze oefenavond.’’ Lachend: ,,Bovendien, als er echt brand zou zijn, zeggen we ook niet: we komen wat later, want we zitten Ajax te kijken.’’

Nota bene de vader van Danny, Jan Theissling, is verantwoordelijk voor de ’brand’. De oud-brandweerman heeft in het ’oefenscenario’ zitten klooien met zijn barbecue. Met brand als gevolg. Een kleine tien minuten na de brandmelding arriveert de eerste wagen. Bij de strandopgang hebben ze nog snel wat lucht uit de banden laten lopen om op het strand te kunnen rijden.

Even later zijn ze al druk aan het blussen. Eén huisje verderop schept Thomas nog wat mais op zijn bord. De buren van Jan laten zich door de oefening niet, of in ieder geval amper, weghouden van hun avondmaal. Thomas wist niet van de oefening, maar is enthousiast als hij erover hoort: ,,Dat zullen de kinderen geweldig vinden.’’

Ook Elleke van Lingen, brandweerteamcommandant van de regio Alkmaar, is gearriveerd. Ze bekijkt de oefening geïnteresseerd.

,,Dit is een mooi moment om bepaalde zaken uit te testen. Drie dingen hebben onze extra aandacht vanavond. Elke kazerne heeft dan wel zijn eigen oefenavond, maar nu leren de deelnemende korpsen elkaar ook kennen. En we kunnen de onderlinge communicatie testen. Bovendien testen we op een gestructureerde inzet van alle deelnemers.’’

Een aantal brandweermannen is druk doende om bluswater uit de zee te halen. Ook goed om te testen hoe snel dat gaat. De rookmachine is nog niet uitgezet en dus is de brand nog niet geblust. Niet alle korpsen zijn al gearriveerd, dus sneu om dat ding nu uit te zetten.

Maar duidelijk is dat het allemaal goed gaat aflopen. Ook met de man die ’gewond’ is geraakt aan zijn rug, nadat hij uit een strandhuisje sprong vanwege de brand. Ook deze oefenbrand worden ze wel meester.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen