Premium

’Omdat het beter voor mij is’ zegt hockeyer Stockbroekx over vertrek bij Bloemendaal

’Omdat het beter voor mij is’ zegt hockeyer Stockbroekx over vertrek bij Bloemendaal
Emmanuel Stockbroekx verlaat Bloemendaal na dit seizoen.
© Foto Orange Pictures/Hans van der Valk
Bloemendaal

Op weg naar de play-offs en wellicht het zo fel begeerde landskampioenschap, tekenen bij Bloemendaal de contouren voor het nieuwe hockeyseizoen zich beetje bij beetje al af. Zeker is in ieder geval, dat Ingwer Wiese en Emmanuel Stockbroekx de club op ’t Kopje na de huidige competitie vaarwel zeggen.

Voor Wiese komt dan een einde aan een kortstondig verblijf bij Bloemendaal, namelijk precies één seizoen. ,,Dat is inderdaad kort, maar het was wel een schitterende tijd in een briljant team bij een briljante club”, komt de 33-jarige aanvaller, die vorig seizoen na zes jaar SCHC de overstap naar Bloemendaal maakte, superlatieven te kort. ,,Destijds heb ik goede gesprekken gehad met bestuurslid Pepijn Post en trainer Michel van den Heuvel. Zij zochten een bepaald type speler, waaraan ik klaarblijkelijk voldeed.”

Hij werd gecontracteerd en kreeg de opdracht mee om tijdens wedstrijden op het kunstgras gevaar te stichten in de cirkels van tegenstanders, mooie combinaties op te zetten en, waar mogelijk, buiten het veld rust te brengen in de spelersgroep als de druk, om welke reden ook, opliep. ,,Volgens mij is dat allemaal aardig gelukt.” Hij heeft er in zijn optiek bij Bloemendaal uitgehaald wat er in zat. ,,Ik heb mogen meekijken in de keuken van de absolute wereldtop. Heb met geweldige hockeyers gespeeld en krijg steeds kippenvel als ik er over nadenk of praat.”

Na dit seizoen speelt Wiese nog een paar maanden bij Rood-Wit in Aerdenhout, waar hij eveneens eerder speelde, waarna hij de hockeystick opbergt en voor zijn bedrijf vertrekt naar Valencia. ,,Daar zou ik vorig jaar al heen gaan, maar toen kwam opeens Bloemendaal voorbij. Vanuit het bedrijf kreeg ik alle medewerking en na enig denkwerk heb ik die unieke kans gegrepen. Maar nu is het moment daar om voor de maatschappelijke carrière te gaan.”

Een besluit waar hij honderd procent achter staat, maar dat zowaar nog even onderhevig was aan twijfel. ,,Begin april dacht ik: het is zo gaaf om in dit team te spelen, zal ik er alsnog een jaar aan vastknopen? De mogelijkheid daartoe werd ook vanuit de club geboden. Maar nee, ik ga na eventjes Rood-Wit definitief voor mijn werk.”

Emmanuel Stockbroekx, bij veel mensen beter bekend als Manu en in het veld Stokkie, keert na drie seizoenen terug naar België. Hij gaat weer spelen bij Dragons in Antwerpen, de club waar hij sinds zijn jongste jeugd actief was. ,,Ik heb nu net zo’n dubbel gevoel als toen. Ik wilde niet per se weg bij Dragons, maar vertrok toch. Nu wil ik eigenlijk niet afzwaaien bij Bloemendaal, maar doe het wel. Omdat het beter voor mij is.”

Hij had overigens nog een contract voor een jaar bij de Musschen. ,,Dat hebben de clubs op een positieve manier opgelost. Gelukkig maar, want ik merk dat het op en neer reizen naar België mij begint op te breken.” Dat veelvuldig pendelen richting het zuiden vanuit Amsterdam, waar hij een woonplek heeft, doet Stockbroekx omdat hij zich met het Belgische nationale team voorbereidt op de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. ,,En dat betekent veel en vaak trainen in mijn vaderland.”

Meer fysiek ongemak is waarom de Belgische international, die met zijn lengte van 1,89 meter en gewicht van 88 kilo een robuuste hockeyer genoemd kan worden, voor terugkeer naar België heeft gekozen. ,,Het veel in de auto zitten is niet goed voor mijn hamstring in het rechterbeen, die afgelopen december tijdens het WK in India scheurde.”

Een toekomstige terugkeer naar Nederland sluit hij op voorhand niet uit. ,,Hier wordt toch de beste competitie ter wereld gespeeld. En ik hou van de Nederlandse manier van leven. Dus, zeg nooit nooit.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen