Streep door bouw duizend woningen Hembrugterrein Zaanstad

Rob Swart
Zaanstad

Op het Hembrugterrein mogen voorlopig geen woningen gebouwd worden. De Raad van State verwijst het omgevingsplan waarin Zaanstad woningbouw regelt naar de prullenbak.

De voornaamste kritiek van de raad van State is dat het Hembrugterrein te veel geluid opvangt van de omliggende bedrijven en dat het daardoor niet geschikt is om te wonen. Zaanstad had daaraan kunnen ontkomen door de woningen niet in het zuiden maar in het noorden van het gebied in te tekenen. Dat is niet gebeurd omdat er dan veel bos gekapt zou moeten worden.

Een ander hinderlijk gevolg van de bedrijvigheid in de omgeving is de geur. Zaanstad heeft als gemeente waar veel bedrijven een luchtje hebben, een uitgebreid geurbeleid. Dat is toegepast op het Hembrugterrein en de Raad van State heeft daar geen kritiek op.

Wel ziet het rechtscollege een probleem met Frites uit Zuyd, een van de partijen die het woningbouwplan aanvocht. Dat bedrijf is gevestigd op het Hembrugterrein en bakt daar frites. Volgens het omgevingsplan mag het bedrijf straks een meter uit de gevel al niet meer hinderlijk ruiken. Voor dat resultaat moet de patatbakker de emissie met 85 procent verlagen. Dat zoiets te bereiken is met een filter in de schoorsteen, is volgens de Raad van State een veronderstelling die Zaanstad niet had mogen hanteren.

De grootste bezwaarmaker tegen het omgevingsplan is Havenbedrijf Amsterdam. Voordat de Raad van State met de uitspraak kwam lieten Zaanstad en het Havenbedrijf al weten de handen ineen te slaan om tot een oplossing te komen. Wethouder Hans Krieger van Zaanstad zegt dat geprobeerd is zo goed mogelijk rekening te houden met alle verschillende belangen in het gebied. Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam zei vooraf al dat hoe de uitspraak ook zou luiden, hij blij is met duidelijkheid. ,,Op basis van deze uitspraak kunnen we samen met de gemeente Zaanstad kijken naar verdere ontwikkelingen in onze haven en Zaanstad. Ons doel is om in gezamenlijkheid een oplossing te vinden die recht doet aan alle belangen van alle betrokkenen en die ook voor de toekomst zekerheid biedt voor de bedrijven in de haven.’’

Tegen het plan voor woningen op het Hembrugterrein is een waslijst aan bezwaren ingebracht. Drie daarvan honoreert de Raad van State, veertien worden er afgewezen. Dat maakt het probleem dat Zaanstad moet oplossen - nu samen met het Havenbedrijf - overzichtelijk. Te verwachten is dat het plan redelijk ongeschonden maar met een fikse vertraging toch de eindstreep haalt.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.