Premium

Pistoolvissen vanaf de Kippebrug [video]

Pistoolvissen vanaf de Kippebrug [video]
De pistoolkolf die vorige week bij de Kippebrug werd opgevist.
© Foto Watchdutch MD
Amsterdam

Meermaals visten ze wapens op, munitie, kluisjes en ze vonden zelfs een zilverschat. De mannen van Watchdutch MD gaan elke vrijdag op pad om te magneetvissen, maken daar filmpjes over en plaatsen die op hun Youtubekanaal met 69 duizend abonnees. We kijken mee als ze vissen in het water rond de Kippebrug in het Amsterdamse Wittenburg af. ,,Vorige week vonden we hier pistoolkolf, vandaag hopen we de rest van het wapen te vinden.’’

,,Vroeger werden op deze brug knokpartijen uitgevochten tussen de Kattenburgers en de Wittenburgers’’, weet Beverwijker Nick Schoof van Watchdutch MD. ,,En het is nog steeds geen leuk buurtje, er zijn hier regelmatig liquidaties. We zijn op zoek naar de resten van een pistool dat mogelijk bij zo’n schietpartij is gebruikt.’’

Met Brian Driessen uit Heemskerk en Jim Meinema uit Haarlem vormt Schoof de harde kern van Watchdutch MD. ,,Dat MD staat voor metal detecting. Het begon allemaal met metaaldetector namelijk. Via de schoonvader van Brian ging dat. Via een gemeenschappelijke vriend - John - haakte ik aan. We maakten daar youtubefilmpjes over en onder een van die filmpjes plaatste Jim een tip voor een goede zoekplek. Zo leerden we elkaar kennen’’, vat Schoof samen.

Pistoolvissen vanaf de Kippebrug [video]

Intussen slingert Driessen de 160 kilo magneet het grauwe water van de Kattenburgervaart in. De magneet is vuistgroot en rond. Hij zit met een oog aan een lang touw vast. Hij weegt geen 160 kilo, hij heeft zoveel magnetische kracht. ,,Je moet dus oppassen dat je niet aan een stalen balk van de brug komt vast te zitten’’, weet hij.

Het andere eind van het touw heeft hij aan de reling van de brug vastgebonden. En de knopen in dat touw, zijn die voor dieptebepaling? ,,Nee joh, die zijn er spontaan ingekomen en heb ik er nooit meer uitgehaald. Er moet eigenlijk een ander touw aan.’’

Bijna elke worp is raak. Fietsonderdelen zijn het vooral. Verder fietssloten, andere ondefinieerbare stukken staal en ijzer en zelfs een steunbalk uit het motorcompartiment van een auto; ,,Waarom gooit iemand dat nou van een brug af’’, vraagt Schoof zich hardop af. ,,Tsja, als je hem in je schuur hebt staan’’, vult Meinema in.

Magneten

Ze vissen met twee magneten, de derde man filmt met een compactcamera. Kleine stukjes film zijn het telkens, uit de losse pols. Later fluks gemonteerd tot een pakkend filmpje met de nodige humor. Want dat hebben ze wel bij Watchdutch MD. En aanspraak hebben ze ook genoeg. De omwonenden van de Kippebrug zijn in elk geval maar al te nieuwsgierig naar wat de drie zoal ophengelen.

Een man op een scooter stopt en begint over een recente schietpartij waarbij vier Marokkaanse jongens werden beschoten. ,,Neenee, niet mijn naam in de krant, ik wil de betrokkenen niet voor mijn deur hebben’’, zegt hij.

Even later heeft Nick Schoof mevrouw Annelies Groot aan de haak geslagen. Ze laat haar hondjes uit en heeft ook nog een anekdote over magneetvissen.

,,Ik liet van de zomer dus mijn sleutels in het water vallen’’, begint ze. ,,Een schepnetje hielp niet. Toen ik het water inliep haalde ik van alles boven maar geen sleutels. Uiteindelijk heeft een buurman met een magneet de sleutels opgevist. Zo goed!’’

Pistoolvissen vanaf de Kippebrug [video]
Driessen haalt de magneet met de buit op, Meinema (links) filmt.
© Foto Friso Bos

Beet

,,Ik heb een kogel’’, roept Driessen, en de anderen snellen toe. Het blijkt om een patroon voor een alarmpistool te gaan, niet om een pistoolhuls met een kogel erin. Maar de toon is gezet. ,,Het gaat lukken, ik voel het’’, zegt Driessen en hij gaat snel weer verder.

Intussen vertellen ze over hun relatie met de politie en het Explosieven Opruiming Commando van defensie. ,,Van de politie hoorden we dat DNA op een wapen wel tien jaar blijft zitten onder water. Dus als we een wapen opvissen, nemen we snel een foto en laten het dan weer terug in het water zakken tot de forensische opsporing er is.

Weer heeft Driessen beet. ,,Ik denk dat het van een wapen komt’’, zegt hij. ,,Het lijkt op de afsluiter uit een pistool’’, oordeelt Meinema die een defensieachtergrond heeft. ,,Maar een slagpin ontbreekt. Ik weet het niet zeker.’’

,,Bij explosieven en projectielen is het belangrijkste dat je kunt vaststellen of het is afgevuurd of niet’’, vervolgt Schoof. ,,Want dan staat het op scherp. Bij mortiergranaten moet je altijd oppassen, ook als je geen groeven van de afschietbuis ziet. Door de kracht van de magneet kan zo’n ding op scherp komen te staan’’, weet hij.

Pistoolvissen vanaf de Kippebrug [video]
Van links naar rechts: Brian Driessen, Jim Meinema en Nick Schoof van Watchdutch MD op de Amsterdamse Kippebrug. ,,Vanaf deze brug vonden we vorige week de handgreep van een pistool’’, vertelt Schoof.
© Foto Friso Bos

,,Op ons youtubekanaal hebben we ook instructievideo’s. Over wat je kunt tegenkomen en wat je dan moet doen. Bij twijfel schakelen wij direct de EOD in.’’

Op een afstandje staat de 13-jarige Jamie te kijken naar de drie magneetvissers. Jamie blijkt een volger op Youtube en ook al een paar jaar actief in de magneetvisbusiness. ,,Ik weet vlakbij een plek waar wat kluisjes in het water moeten liggen’’, zegt hij.

Kluis

De mannen van Watchdutch MD besluiten met hem mee te gaan want lokale tipgevers zijn de beste, weten ze uit ervaring. Maar eerst nog even opruimen.

Al het ijzer en staal dat ze deze morgen uit het water hebben gevist - en dat is nogal wat - leggen ze op een stapel. ,,We melden dat er hier zwerfafval afkomstig van magneetvissers ligt via de app Buiten Beter. Dan komen mensen van de gemeente het halen. Gracht schoon, straat schoon, iedereen gelukkig.’’

Op de plek die Jamie tipte vissen ze inderdaad een kluis op. Schoof: ,,Voor je eens een volle hebt vang je altijd vijftig lege.’’

Pistoolvissen vanaf de Kippebrug [video]
De eerste buit: een vlindermes.
© Foto Friso Bos

Meer nieuws uit Kennemerland