Premium

Politieke ophef over gesloten jeugdzorg in Noord-Holland Noord: ’Kinderen zijn geen pak koffie’

Politieke ophef over gesloten jeugdzorg in Noord-Holland Noord: ’Kinderen zijn geen pak koffie’
Transferium jeugdzorg Heerhugowaard
© Archieffoto
Heerhugowaard

Er is politieke opschudding ontstaan over de gesloten jeugdzorg in Noord-Holland Noord.

PvdA, GroenLinks, SP en diverse lokale progressieve partijen in 18 gemeenten kondigen aan met initiatiefvoorstellen te komen om de aanbesteding van specialistische jeugdzorg te stoppen.

Raadsvragen

Zij hebben bij de diverse gemeentebesturen in de regio’s Alkmaar, West-Friesland, Kop van Noord-Holland raadsvragen gesteld of gaan die stellen.

,,Kinderen zijn geen pak koffie’’, stellen de politici in een gezamenlijke verklaring. ,,Het zijn kwetsbare mensen in onze samenleving, die uitermate goede zorg verdienen. Evenals goede begeleiding voor ouders en verzorgers.’’

Publieke taak

De links-progressieve partijen zien dat niet als een commerciële, maar publieke taak die via een zogeheten ’gemeenschappelijke regeling’ gefinancierd dient te worden. Net zoals onder meer de brandweer, ambulancedienst, veiligheidsregio en GGD/GGZ.

Twijfels

Het Noordhollands Dagblad berichtte vrijdag over twijfels die onder meer bij de Raad voor de Kinderbescherming, Defense for Children, de kinderrechter in Alkmaar, onder ouders en advocaten zijn ontstaan over de jeugdzorg die wordt geboden in Horizon-instelling Antonius in Bakkum.

Transferium

Horizon Jeugdzorg heeft de aanbesteding van de zogeheten ’Jeugdzorg Plus’ in Noord-Holland Noord gewonnen van Parlan/Transferium in Heerhugowaard.

Toch zijn meerdere minderjarigen bij Parlan/Transferium ondergebracht, omdat de jeugdzorg in Bakkum niet altijd toereikend is en er vraagtekens over de veiligheid en het onderwijs bestaan.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen