Heerhugowaard zet voor negende keer alle sportkampioenen in het zonnetje

De inmiddels traditionele kampioenfoto voor het Heerhugowaardse gemeentehuis.
© Foto Martin de Haan
Heerhugowaard

Nadat het oude Sportgala er na zestien edities mee ophield, doet de gemeente Heerhugowaard het zonder sportverkiezing. Sindsdien worden de kampioenen allemaal op één avond gehuldigd. En dat gebeurde gisteren alweer voor de negende keer.

Dat gebeurde in de vergaderzaal van het gemeentehuis, waar het gezien de beoogde fusie met Langedijk in de toekomst nog wel eens een stuk drukker zou kunnen gaan worden. Nu redde presentator René Verkerk het om in goed anderhalf uur alle aanwezige kampioenen stuk voor stuk in het zonnetje te zetten.

Met de donkere stem van de radiopresentator, van origine afkomstig uit Heerhugowaard, won de bijeenkomst in ieder geval meteen aan professionalisme. Met als sidekick sportwethouder Jan van der Starre loodste hij het publiek (vrijwel allemaal direct betrokkenen) soepel door de avond.

Vaste gasten

Een avond die begon met de g-biljarters van De Blauwe Reiger (’We zijn allemaal even goed’) en via de achterwaartse salto van breakdancer Sem eindigde met het ’vliegtuigje’ van de acrogynastes van SIU.

Daar tussendoor werd een gevarieerd gezelschap aan sporters geëerd. Soms zelfs uit een dezelfde familie, zoals de familie Ottenbros, waarvan zoon Mads meerdere nationale titels in het trampolinespringen haalde. ,,Ik ben ooit in de tuin begonnen en kwam er pas later achter dat het ook een sport was.” Vader en moeder, Richard en Sandra voegden daar een nationale titel salsadansen aan toe. ,,We hebben zeven jaar geleden het dansen weer opgepakt en dat gaat heel goed”, vertelde Richard.

De sporthuldiging kent ook zo zijn vaste gasten, want naast de vele jeugd stond er ook de nodige ervaring op het podium. Al was Henk Wartenhorst een opvallende afwezige. De veelvoudig schoonrijkampioen bleek op vakantie. Triatleet Her Tesselaar was er wel en had een simpele verklaring voor zijn succes. ,,Elke dag een beetje oefenen, weer of geen weer.”

Maar de jeugd was in de meerderheid. Opvallende aanwezige daarbij was de elfjarige pétanquer Stan Hoebe, nationaal pupillenkampioen. ,,Ik ben via mijn vader met deze sport begonnen”, legt hij uit. En hij heeft een mooi doel, want over vijf jaar is de sport in Parijs voor het eerst olympisch. ,,En ja daar wil ik wel naar toe”

En zo waren er meer mooie uitspraken. ,,Ik wil graag de dubbele axel leren”, hield kunstrijdster Enya Patel haar dromen bescheiden. Een atleet stelde dat topsport een ’way of life’ is. ,,Ik hoef mijn levenstijl niet aan te passen, dit is mijn levenstijl.” De rolstoelbasketballers verwoordden hun blijdschap misschien wel het mooiste. ,,Hoe het voelt om kampioen te worden? Nou dat is wel een aanrader.”

Alle kampioenen: Jonny Munnik (parabadminton), Arjan Luken, Ricardo Alberda, Dave van der Neut, Jan Neuvel, Wouter Kiezebrink (g-biljart), Sem Deleye (breakdance), Lindsey Frelink, Martijn Dokkum, Tony Schouten, Mees Hessels (rolstoelbasketbal), Friso Schotanus (judo), Lerena Rietbergen (darts), Lennart Boogaard, Jared Broers, Lana Broers, Jeff Tesselaar, Zeb Tesselaar, Roan Snel (atletiek), Stan Hoebe (pétanque), Mads Ottenbros (trampolinespringen), Richard & Sandra Ottenbros (salsadansen), Enya Patel (kunstrijden), Henk Wartenhorst, Fie van Onna, Mart Kuiper, Ineke Van Diest-Verbrugge (schoonrijden), Merel Kramer (softbal), Margret IJdema (paratriatlon), Her Tesselaar (wintertriatlon), Ayleen Meiboom, Maartje Blom (acrogym)

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen