Premium

Aranka Kops zorgt voor unicum in het roeien als vrouw tussen de mannen in de Holland Acht: ’Ik was compleet verrast’

Aranka Kops zorgt voor unicum in het roeien als vrouw tussen de mannen in de Holland Acht: ’Ik was compleet verrast’
Aranka Kops staat voor haar acht mannen.
© Foto Ella Tilgenkamp
Purmerend

Aranka Kops is tot en met het Europees kampioenschap roeien de stuurvrouw van de Holland Acht. Door wijzigingen van de regels is ze de eerste vrouw die een Nederlandse bondsboot bij de mannen mag sturen.

Het waren de roeiers zelf die Kops vroegen of ze niet eens wilde meetrainen. Een paar dagen later was ze onderweg naar Italië voor een trainingskamp. De wereld van de 23-jarige Purmerendse staat sindsdien behoorlijk op z’n kop. Vanuit het niets is ze de eerste stuurvrouw uit de historie van de Holland Acht. Mede mogelijk gemaakt door een regelwijziging, die twee jaar geleden ervoor zorgde dat een ’stuurtje’ niet meer van hetzelfde geslacht hoeft te zijn. Tot en met het EK van eind mei in Luzern duurt haar ’proefperiode’.

Verrast

„Ik was eigenlijk compleet verrast. Ik ken Bjorn van den Ende (een van de roeiers, red.) vanuit mijn club Skøll redelijk goed. Met hem heb ik vaker getraind, dan weet je wel een beetje hoe iemand functioneert. Daarna heb ik een wedstrijd gevaren met Skøll tegen de Holland Acht en is het balletje gaan rollen”, zegt ze in een Amsterdams café, nadat ze die ochtend in Almere een training heeft afgewerkt.

Diederik van Engelenburg, de afgelopen twee jaar stuurman van de Acht, is het voorlopige ’slachtoffer’. Al is hij nog wel mee op hoogtestage naar Oostenrijk. Een indringer is een groot woord, maar Kops is voorzichtig met de woorden die ze kiest. „Ik ben nieuw. Ik wil gewoon zo goed mogelijk m’n ding doen en dan zien we het wel.”

Terwijl de bond al beschikt over drie stuurtjes, komt zij vanuit het niets bij de Holland Acht. Helemaal nieuw is ze echter niet. Vorig jaar begeleidde ze de mannenacht bij het WK voor studenten. Maar wat maakt Kops zo gewild? „Geen idee. Op zoek naar verbetering willen ze alles hebben uitgeprobeerd. Ik heb vijf jaar ervaring met mannenachten en weet wat er gevraagd wordt. Er zijn weinig mensen die lang op dat niveau sturen. Dat valt op. Dan is het vooral kijken of jouw manier van coachen past bij de boot.”

Kops is rustig, wat dat betreft de tegenpool van het aan overvloed aanwezige testosteron in een mannenacht. Maar als er iets gezegd moet worden, aarzelt ze niet om haar stem te laten horen. „Dat is juist je taak. Contact houden met je slagroeier. Jij hebt het overzicht, die kennis moet je benutten en overbrengen.”

Alleen in een acht vaart een stuurtje mee en die mag niet zwaarder zijn dan 55 kilogram. Er is momenteel een heuse selectiestrijd gaande bij de roeibond. Drie stuurvrouwen en een stuurman strijden voor twee plekken, al heeft Kops nu dus een lichte voorsprong, zo lijkt het.

Tijdens haar eerste kennismaking met de roeiers klikte het gelijk. Soms willen roeiers testen wat voor vlees ze in de kuip hebben, dit keer bleef dat achterwege. „Het initiatief lag bij de groep, dat is een fijne positie om mee te beginnen. Daarna is het zaak om vertrouwen op te bouwen. Het gaat prima. Ik doe wat ik ook bij de club doe. Al merk je wel duidelijk verschil. Deze jongens zijn zo professioneel met hun sport bezig.”

Evaluatie

Dat is Kops nu tot en met het EK ook verplicht te doen. Voor dit avontuur heeft ze haar co-schappen voorlopig stopgezet. Net een week liep ze stage in een ziekenhuis in Apeldoorn. Na het EK volgt een evaluatie. Mocht Kops ook geselecteerd worden voor het WK, betekent dat niet direct dat ze ook op de Spelen actief zal zijn. Komende winter volgt er weer een selectieprocedure. Is dat wel het geval, dan zal ze haar studie geneeskunde langer op een laag pitje moeten zetten. Maar daar durft ze nog niet mee bezig te zijn, zegt ze. „Ik laat het op me afkomen. Dit zegt iets, maar zeker niet alles. Ze willen iedere steen omdraaien om te kijken of het beter kan. Ik zie het als een mooie kans om te kijken hoever ik kan komen.”

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen