Premium

Kind op pony bij Meddens in Hilversum schuift iets op: verplaatsen van geliefd beeldje blijkt centimeterwerk [video]

Kind op pony bij Meddens in Hilversum schuift iets op: verplaatsen van geliefd beeldje blijkt centimeterwerk [video]
Daar hangt Kind op pony dan even in de lucht, voordat het beeldje drie meter verderop weer een vaste plek krijgt.
© FOTO STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
Hilversum

Het ’Kind op pony’, een in Hilversum geliefd bronzen beeldje, heeft donderdag een paar pasjes gemaakt. Eindelijk kwam het dier in beweging, zij het dan met hulp van Kunstwacht. Ongeveer drie meter werd het kunstwerk verplaatst: van midden op het terras van Meddens naar de hoek van de Kerkbrink en Kerkstraat.

Kunstwacht is een bedrijf dat zich landelijk bezighoudt met de verzorging van kunst en monumenten in de openbare ruimte en in opdracht van gemeentes objecten verplaatst of schoonmaakt.

Nu rukten twee man met een enorme kraanwagen uit om het Kind op pony met sokkel - het totaal weegt zo’n duizend kilo - drie meter te verplaatsen.

Het beeld werd in 1971 onthuld en is gemaakt door Hans Bayens, een gerenommeerde beeldhouwer en schilder die ook bekend is van zijn Multatuli in Amsterdam en nog drie beelden in Hilversum: Cameraman (1966, Mediapark), Bokspringende jongens (1966, Bosdrift) en Erfgooier (1997, ook in de Kerkstraat). Bayens overleed in 2003.

Voordat restaurant Meddens tien maanden geleden zijn deuren opende op de hoek van de Kerkstraat, zat er een modezaak, eveneens Meddens geheten. Daar stond het beeld vrij en goed zichtbaar. Door de komst van het horecaterras werd Kind op pony volgens de gemeente te veel aan het oog onttrokken.

Volgens Casper van Tatenhove, manager bij het huidige Meddens, stond het beeldje niemand in de weg. „Wij vonden het wel leuk, midden op het terras. En ons personeel had ook geen problemen eromheen te manoeuvreren. Van ons hadden ze het niet hoeven verplaatsen.”

Het scheelt maar een paar meter en ogenschijnlijk was het een simpele klus. Maar het bleek toch centimeterwerk toen de medewerkers van Kunstwacht iets moesten opschuiven van een gemeentelijk veiligheidsexpert, vanwege de toegankelijkheid van de Kerkstraat voor leveranciers en hulpdiensten.

Hilversum dankt de vele ’aaibare’ beelden en plastieken aan Gerlof Zijstra, in 1958 benoemd tot eerste ambtenaar culturele zaken bij de gemeente en directeur van het Goois Museum.

Hij wilde kunst toegankelijk maken voor de bevolking en liet daarom diverse begrijpelijke, niet-abstracte werken neerzetten in Hilversum. Waaronder dus Kind met pony.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen