Premium

Monumentale foto’s in een lusthof kasteel Assumburg Heemskerk

Monumentale foto’s in een lusthof kasteel Assumburg Heemskerk
’Metabolismos 1’ van Carla Ellens, uit een serie bladvormen in sprookjesachtige kleuren, drijvend in de slotgracht vanhet kasteel.
© Foto Carla Ellens
Heemskerk

Kunst en natuur zoeken elkaar op, zes maanden lang in Heemskerk. Zestien kunstenaars laten monumentale foto’s zien in de lusthof bij kasteel Assumburg. „Het moet maat hebben, anders valt het weg in de ruimte”, zegt Jaap Velserboer, samensteller van de tentoonstelling ’Wonderland’.

Als kunst en natuur hand in hand gaan, is dat in de kasteeltuin. Het is een formele tuin, zoals die in Versailles, waarin de mens, de kunst de natuur dicteert. En nu komt er een groot fotoproject, ’Wonderland’, waarin de kunstenaars aandacht vragen voor de verdwijnende schoonheid van de natuur.

„Fotografen zijn gewend om hun werk binnen te laten zien”, zegt Velserboer. „Nu trekken ze naar buiten, dat stelt andere eisen aan het materiaal. Het moet groter, dus moet de foto akelig scherp zijn.”

René Beentjes van ISOO, het fotografiecentrum in de IJmond: „We hebben Jaap gevraagd omdat hij ervaring heeft met buitenexposities. Hij stelde ze samen in de duinen, op het strand, op een begraafplaats en vorig jaar op het Bolwerk van Alkmaar. Het zijn plekken waar de sfeer en inrichting dwingend zijn, waar het toevoegen van beeld precair is.”

Symmetrie

Velserboer: „Dat geldt ook voor de kasteeltuin. We wilden eerst de symmetrie doorbreken. Maar dat werkt alleen met iets dat zo groot is als het kasteel zelf. We hebben er daarom voor gekozen om de expositie symmetrisch in te richten.”

Beentjes: „Wij van ISOO willen naar plekken waar mensen al komen om te genieten. Dan komt het thema, de verdwijnende schoonheid van de natuur, ook over.” Gastvrouw Corrie de Groot van de kasteeltuin: „De helft van de mensen, schatten wij in, komt straks niet voor de foto’s. We hopen wel dat er extra publiek voor komt.”

Zuilen

Velserboer selecteerde de kunstenaars of -koppels die elk één werk instuurden. Die zijn soms meerdelig. „Neem Daiman Xanthopoulos, hij fotografeert mythische plekken. Dat hebben we op transparante melkwitte platen geprint en als melkpakken gebogen. Het zijn negen zuilen in een cirkel, als Stonehenge.”

Wout Berger komt met een tweedelig kunstwerk, ’Oase’. „Hij fotografeert giftige, vervuilde grond, zoals in de Volgermeer, de Diemerzeedijk en Lekkerkerk. Als de mens er niet komt, neemt de natuur het over. Hij toont zo de veerkracht van de natuur.”

„Klapper is Desirée Dolron, ze is top of the bill en heeft net een prijs in de Verenigde Staten gewonnen. Ze mist de opening van ’Wonderland’ omdat ze voor de prijsuitreiking in New York is. Ze is veel bezig met soorten die verdwijnen. Zoals monarchvlinders, die met miljoenen tussen Canada en de Verenigde Staten trekken. Maar elk jaar zijn het er een miljoen minder.”

Er komt in de vijver een doek, van 5,5 meter, met een still uit haar film ’Uncertain’ over een stuk Braziliaans oerwoud. Je ziet niet dat het vervuild is, zo mooi, maar als je het weet... We hopen dat mensen de schoonheid beleven en zich dan realiseren dat die schoonheid bedreigd wordt.”

De vrijwilligers van de kasteeltuin hebben hun programma aangepast aan het thema van de expositie, maar toegespitst op insecten. Er zijn lezingen, onder meer over het Plaagdierboek van Suze Peters. Er zijn workshops, zoals insecten tekenen met een BIC-pen, en er zijn rondleidingen.

Expositie

Wonderland, Kasteeltuin Assumburg, Tolweg 9a Heemskerk (let op: omleiding via de Jan van Kuikweg), 28 april t/m 27 oktober, 10.00 - 18.00 uur, vrijdag tot 21.00 uur.

Toegang gratis.

Programma lezingen, workshops en rondleidingen: www.isoo.nu en www.kasteeltuinassumburg.nl

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen