Premium

Sterke meiden stoer in beeld gebracht door topfotografen: ’Van Kwetsbaar naar Kracht’

Sterke meiden stoer in beeld gebracht door topfotografen: ’Van Kwetsbaar naar Kracht’
Lisa Staal (directeur stichting BTBVOY) met Kim, een van de jonge vrouwen zij heeft begeleid.
© Foto: BTBVOY
Laren

Lisa Staal (51) uit Laren is directeur van BTBVOY (Become The Best Version Of Yourself), een landelijk opererende stichting voor meiden en jonge vrouwen die te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld, verwaarlozing, kindermishandeling, pesten, verslaafde ouders of seksueel misbruik.

Ze is ervaringsdeskundige: „Ik groeide op in een liefdeloos gezin. Mijn vader was alcoholist, en sloeg mijn moeder regelmatig. Ik huilde mezelf jarenlang iedere avond in slaap”, vertelt ze in café restaurant De Krachtcentrale in Huizen, de plek waar donderdagavond de kick-off is van de campagne ’Van Kwetsbaar naar Kracht’.

Topfotografen

De foto’s van de campagne zijn prachtig, belangeloos gemaakt door topfotografen Patricia Steur, Govert de Roos, Lara Bommartini en Cooper Seykens. Zeven jonge vrouwen kijken sterk en zelfverzekerd de camera in.

Lisa Staal: „Mooi hè!? Zij zijn van zo ver gekomen, en nu zo krachtig dat ze dit aankunnen. Ze zijn zelfs in staat om nu als rolmodel naar buiten te kunnen treden. Ik ben zo trots op deze meiden.”

Sterke meiden stoer in beeld gebracht door topfotografen: ’Van Kwetsbaar naar Kracht’

Bij de foto’s staan korte quotes: ’Pesten maakte mij kapot. Zij maakten mij sterk’. ’Het leven deed pijn. Zij hielpen mij op weg’. ’Hij domineerde mijn leven. Zij gaven mij inzicht.’ ’Ik leefde in de hel. Zij haalden mij eruit’. Drugs werden mijn ondergang. Zij hebben mij gered’. ’Mishandeld en vernederd. Zij lieten mij weer stralen.’ ’Vaarwel lieve mama. Zij gaven mij kracht.’

Bitch

Grote zorgen heeft Lisa Staal over de manier waarop in Nederland met meisjes en jonge vrouwen wordt omgesprongen.

„Luister naar die teksten van bijvoorbeeld sommige rappers. Hoer, kech, slet, bitch. Het mag allemaal gewoon worden gezegd. Laatst kwam er een bezorgde vader naar me toe die zei: ’Help Lisa, mijn dochter is pas 11, ze danst op Lil’ Kleine en zingt zijn teksten mee…’ Gelukkig zijn er ouders die er op letten. Maar sommigen corrigeren hun kinderen niet. Zij zingen gewoon teksten als ’kill the bitch’ of ’vieze hoeren’ mee. Dat is triest en erg ongezond, vooral omdat die meisjes nog zo jong zijn. Wat denk je dat dit met je zelfbeeld doet? Van jongs af aan het normaal vinden dat jongens dit soort dingen over je zeggen?”

Sterke meiden stoer in beeld gebracht door topfotografen: ’Van Kwetsbaar naar Kracht’

Eigenwaarde

Wat haar betreft kun je niet jong genoeg beginnen met het meisjes een gevoel van eigenwaarde bijbrengen: ’my body, my rules’, is een van haar credo’s. Ze geeft vanuit de stichting BTBVOY ook les op basisscholen over dit onderwerp.

Terug naar de campagne, die vanavond feestelijk wordt afgetrapt in De Krachtcentrale in Huizen.

„De naam van dit complex past in ieder geval perfect bij onze campagne. Dat heeft zo moeten zijn, daar geloof ik heilig in.”

Ook is ze ervan overtuigd dat de manier waarop haar team meiden coacht veel beter werkt dan de reguliere Jeugdzorg.

Sterke meiden stoer in beeld gebracht door topfotografen: ’Van Kwetsbaar naar Kracht’

„Sterker, de aanpak van BTBVOY staat lijnrecht tegenover de Jeugdzorg. Bij onze stichting werken vijftig coaches – alle op vrijwillige basis - die een meisje helemaal één-op-één begeleiden. Van het begin tot het einde. Zo’n meisje krijgt dus niet steeds weer een nieuwe therapeut. Nee, één coach die alles geeft. En dat werkt. Ik heb al zulke mooie dingen mee gemaakt. Het begint allemaal met écht luisteren, écht kijken, er écht zijn. Soms is vijf maanden intensieve begeleiding genoeg, soms loopt het uit tot twaalf maanden. Eén ding is zeker: wij laten niet los voordat een meisje weer op de rit is. Wij gaan vanaf het allereerste begin naast een meisje staan. Hierdoor voelt ze zich veilig en kan ze zich ontwikkelen tot een betere en gelukkigere versie van zichzelf. En dat is bij Jeugdzorg wel anders. Ik bedoel; de kinderombudsman constateerde vorige maand ook dat het gewoon niet loopt bij Jeugdzorg. Dat kinderen niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Ik vind dat onacceptabel, en gelukkig alle coaches van BTBVOY met mij.”

Steun

Lisa Staal klinkt fel, is gedreven. Ze vertelt dat ze om komt in het werk: „Tientallen meiden hebben we in de afgelopen vijf jaar kunnen helpen. Willen we dit werk kunnen blijven doen, dan moet er financiële steun komen.”

Met de campagne Van Kwetsbaar naar Kracht wil ze laten zien waar haar stichting voor staat. De komende tijd zullen de foto’s van de meiden op allerlei plekken – denk aan tandarts- en dokterspraktijken – te zien zijn.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen