Premium

Monumentjes Broek in Waterland gered van de sloophamer: Stadsherstel koopt woningen Paulplantsoen

Broek in Waterland

Het lijkt erop dat het Burgemeester Paulplantsoen in Broek in Waterland definitief zijn gered van de sloophamer. De twaalf monumentale woninkjes worden waarschijnlijk verkocht aan Stadsherstel Amsterdam, die ze gaat opknappen en verduurzamen.

Als de verkoop doorgaat is het plan van de huidige eigenaar, woningcorporatie Wooncompagnie, voor sloop en nieuwbouw van de baan.

Wooncompagnie steggelt al jaren met de gemeente Waterland over de toekomst van de woningen. Volgens de corporatie zijn ze te klein en voldoen ze in bijna geen enkel opzicht meer aan de eisen van deze tijd. Er ligt een concreet plan voor sloop en nieuwbouw van in totaal veertien woningen die een stuk ruimer zijn dan de huidige.

De gemeente wil daar echter niets van weten. Zij beschouwt de woningen als symbool van de Nederlandse naoorlogse architectuur, die hoe dan ook behouden moeten blijven. Om ze te vrijwaren van sloop werden ze op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst, wat Wooncompagnie er overigens niet van weerhield om te blijven hameren op sloop en nieuwbouw.

Maar het einde van de impasse lijkt nu in zicht, zo meldt het het college van b en w aan de gemeenteraad. Met de verkoop van de woningen aan Stadsherstel Amsterdam blijven ze behouden. ,,Ze krijgen binnen 25 jaar het energielabel A of beter’’, aldus b en w. ,,Ze worden aangepast aan de huidige eisen door het aanbrengen van isolatie, achterzet beglazing, verbeterde ventilatie, een duurzame warmtebron en een vaste trap. In overleg met de bewoners zal een plan worden gemaakt om zoveel mogelijk woningen direct te verbeteren.’’

Volgens de gemeente blijft de huurprijs van de woningen na de verkoop relatief laag en ze worden straks ook volgens het bestaande systeem toegewezen aan woningzoekenden. Stadsherstel wil echter niet meewerken aan het beschikbaar stellen van de woningen aan mensen met een urgentieverklaring.

Omdat aan de verkoop van vastgoed door een woningcorporatie aan een particuliere instelling eisen worden gesteld, kiest Wooncompagnie er waarschijnlijk voor om de woningen te verkopen aan de gemeente, die ze op haar beurt weer doorverkoopt aan Stadsherstel. Op de exacte uitwerking van een dergelijke constructie, waarvoor toestemming nodig is van de minister, wordt nog gestudeerd.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen