In de zweefmolen naar de zevende hemel op de kermis in Monnickendam

© Foto Wim Egas

Monnickendam

Bezoekers van Waterlandsmuseum De Speeltoren werden een paar maanden geleden al getrakteerd op een voorproefje van de kermis in Monnickendam.

De tentoonstelling ’Monnickendam van vroeger’ toonde prachtige beelden van attracties als de Turkse schommel (een soort reuzenrad) en liet zien hoe de weduwe Dobber in de krant aankondigde dat ook zij weer present zou zijn met haar populaire carrousel: ’Voor netheid van beweging en personeel wordt ingestaan’, schreef de weduwe in haar advertentie.

Dat was ruim honderd jaar geleden, toen het kermisterrein van Monnickendam nog aan de Haven was. Tegenwoordig is parkeerterrein het Bolwerk tegenover de Grote Kerk het bruisende centrum van de stad in de periode rond Koningsdag. De Turkse schommel is er niet meer op de Oranjekermis en de carrousel is tegenwoordig een zweefmolen.

Maar het plezier is er niet minder om. Met de wind in zijn haren en zijn handen in de lucht waant de 6-jarige Kosta uit Monnickendam zich in de zevende hemel. Als de spits van FC Barcelona die in de halve finale van de Champions League zojuist het winnende doelpunt heeft gescoord.

Net als Kosta kan heel Monnickendam en omgeving nog tot en met komend weekend zijn lol op in de zweefmolen, de botsauto’s, de schiettent en diverse andere kermisattracties.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.