Premium

Organisatie van Koningsdag steeds meer in de knel door gebrek aan mensen: Wie wil de Oranjekar nog trekken?

Organisatie van Koningsdag steeds meer in de knel door gebrek aan mensen: Wie wil de Oranjekar nog trekken?
Oranjefeesten zijn altijd leuk, maar ja, iemand moet ze organiseren. Dat wordt in veel plaatsen een steeds groter probleem, maar niet in Eemnes (foto).
© archieffoto studio kastermans
Hilversum

Oranjeverenigingen hebben het zwaar. Nog maar weinig mensen zijn bereid om in hun vrije tijd Koningsdag te organiseren. Opvolgers voor de bestuursleden, vaak op leeftijd, zijn bijna niet te vinden. De uitgedunde Oranjeverenigingen nemen de laatste jaren steeds vaker hun toevlucht tot professionele evenementenbureaus om Koningsdag voor elkaar te krijgen. Ook vrijwilligers die op de dag meehelpen worden schaars. Steeds strenger wordende veiligheidseisen, gemeentes die zich terugtrekken en steeds minder klusjes voor hun rekening nemen, het altijd maar zoeken naar geld, het helpt allemaal niet.

De Oranje Stichting Huizen heeft zes jaar gezocht naar een nieuwe voorzitter. Bestuurslid Frits Groenewoud houdt het na 36 jaar voor gezien. Een opvolger is nog niet in zicht. „Mensen willen vrij zijn op Koningsdag om zelf feest te vieren.” De Oranje Stichting heeft een deel van het programma overgedragen aan een evenementenbureau. „Dit houden we niet meer vol”, zegt Groenewoud.

Ook de Oranje Vereniging Blaricum zoekt al jaren nieuwe bestuursleden. „Vrijwilligers om mee te helpen is niet zo’n probleem. Ze staan niet in de rij maar we hebben er altijd voldoende. Op Koningsdag zijn het er dit jaar 67”, weet secretaris Suzanne Hardjono. „Het bestuur is de laatste jaren al wel verjongd.”

In Naarden herkennen ze de problemen. Gerda Hafkamp is behalve secretaris ook voorzitter ad interim van het Oranjecomité, en dat is niet voor niks. Het clubje wordt sowieso steeds kleiner. „Vorig jaar waren we met z’n zevenen, dit jaar met z’n vieren en volgend jaar waarschijnlijk met z’n tweeën.”

Paniekvoetbal

In Bussum is de organisatie van Koningsdag dit jaar paniekvoetbal. De gemeente vroeg begin dit jaar de Ondernemers Vereniging Gooise Meren om de organisatie op zich te nemen nadat de Stichting Pro Bussum de handdoek in de ring gooide. Deze club nam het twee jaar geleden over van de Stichting Feest- en Gedenkdagen, die na een kwart eeuw ter ziele ging door gebrek aan vers bloed in het bestuur.

„We doen het één keer omdat de nood hoog is, maar dit is geen taak voor een ondernemersvereniging. Het moet volgend jaar echt anders”, zucht Brigitta Boonacker, voorzitter van de ondernemersclub. „We hebben voor nu een professional ingehuurd om Koningsdag te regelen.”

Eemnes daarentegen is een sprekend voorbeeld van ’klein maar fijn’ en ’waar een klein dorp groot in kan zijn’. Daar is de organisatie van de elk jaar behoorlijk grote Oranjefestiviteiten namelijk geen enkel probleem. Sponsors nodig? Rondje bellen en klaar. Dranghekken, containers en wegafzettingen? De gemeente helpt een handje mee. Mensen? Het lidmaatschap van het Feestcomité wordt bijna gezien als een erbaantje. En mocht er onverhoopt toch nog een probleem zijn, dan heeft comitélid Martin Wallenburg altijd nog een geheim wapen. ,,Dan bellen we de burgemeester en dan komt het zeker goed.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen