Premium

Klim naar het Licht in Haarlemse Bavo: ’Kathedraal moet in Lonely Planet’

Klim naar het Licht in Haarlemse Bavo: ’Kathedraal moet in Lonely Planet’
Haarlem

Letterlijk en figuurlijk moet het het hoogtepunt worden van de Klim naar het Licht. Letterlijk, want op een hoogte van zestig meter vormt de loopbrug tussen de twee torens van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo het hoogste punt van deze tour door de kerk. Figuurlijk vanwege het fenomenale uitzicht dat de organisatoren in het vooruitzicht stellen.

Woensdag werd de loopbrug op haar plek gehesen. Het kant en klare stalen gevaarte met een lengte van tien meter rust op de borstweringen van de noordelijke vrouwentoren en zuidelijke mannentoren.

Dankzij het gewicht kan de verbinding niet verschuiven, verzekert Hendrik Duijts, vice-voorzitter van de Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo. ,,De loopbrug voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften. De borstwering van 1,5 meter is hoger dan vereist. Met windkracht zes mag je er niet meer op.’’

De rondgang op hoogte door de kathedraal is vooral bedoeld om te laten zien hoe fraai het bouwwerk dat is gebouwd tussen 1896 en 1930 er bij staat na een jarenlange, 26 miljoen euro kostende en nu bijna afgeronde restauratie.

De kathedraal - waarvan de koepel bijna net zo hoog is als de Sint Pieter in Rome - is ooit ontworpen door Jos Cuypers, maar zestig kunstenaars hebben in de loop der jaren een artistieke bijdrage geleverd aan zijn schepping.

’We nemen je mee via spannende ambachtelijke spiltrappen, gewelven, verborgen zolders en via het interieur van de koepel naar de twee enorme torens’, stellen de organisatoren in het vooruitzicht. ’Onderweg kom je langs prachtige ruimten die gaan over architectuur en kunst in de kathedraal, en zie je films die in de loop der tijd over de kathedraal gemaakt zijn.’

,,We willen de kathedraal na de restauratie met dit soort projecten echt op de kaart zetten’’, zegt Duijts. ,,De Grote of St. Bavokerk trekt jaarlijks 125.000 bezoekers, wij maar zevenduizend. De kathedraal moet op de markt komen, we willen in de Lonely Planet worden vermeld.’’

De kaartverkoop is ondertussen van start gegaan, vijfduizend kaarten zijn al verkocht. De loopbrug is onder meer uitgekozen als plek om een date te maken. Het geld van de bezoekers is hard nodig om ook de komende jaren het onderhoud van de op een na grootste kerk van Nederland te kunnen bekostigen.

Vanaf woensdag 1 mei tot en met 31 juli kan de klim naar het licht worden gemaakt. Kaartjes kosten 7,50 euro en zijn te bestellen via www.klimnaarhetlicht.nl.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen