Premium

Ernst van Damme boos na afwijzen paasvoorschot door gemeente Purmerend

Purmerend

Het had de gemeente Purmerend gesierd als mensen die afhankelijk zijn van een uitkering of zorg- en huurtoeslag gewoon een paasvoorschot hadden gekregen.

Dat stelt Ernst van Damme, die een week voor de paasdagen een collectieve aanvraag deed voor een paasvoorschot van 50 euro. Mensen met een kleine beurs zouden op die manier toch hun paasinkopen kunnen doen. Uitbetaling van uitkering en toeslagen werd namelijk pas na de feestdagen gedaan.

Wethouder Mario Hegger wilde dat echter niet. Onder meer omdat mensen met een kleine beurs zelf maar geld moesten reserveren voor de feestdagen. En omdat het verstrekken van een voorschot ze wel eens in de financiële problemen zou kunnen brengen.

Belastingdienst

Onzin, vindt Van Dame. De wethouder had ook een andere oplossing kunnen bedenken om Purmerenders met een laag inkomen uit de brand te helpen, en dat is niet gebeurd. Hij had ook de Belastingdienst kunnen bellen met de vraag om de zorg- en huurtoeslag over april eerder uit te keren, en ook dat gebeurde niet.

Financieel plannen is voor mensen met een minimum inkomen volgens Van Damme vrijwel onmogelijk. ,,Tweemaal nul blijft nul.’’ Het voormalige raadslid, momenteel actief als ombudsdienst, hoopt dat financieel minder draagkrachtige inwoners van Purmerend in de toekomst hun geld wel op tijd krijgen uitgekeerd.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen