Premium

Edam-Volendam wil toekomstige turnhal zelf gaan exploiteren

Edam-Volendam wil toekomstige turnhal zelf gaan exploiteren
Schetsontwerp van het gymsportcentrum.
© Illustratie ir. G.A. Kuiper
Volendam

De gemeente Edam-Volendam wil de exploitatie van de nieuw te bouwen turnhal in eigen hand gaan nemen. Het college van b en w zal op donderdag 16 mei een voorstel voorleggen aan de gemeenteraad.

De bedoeling was aanvankelijk dat Stichting Turnpromotie Edam-Volendam (STEV) het toekomstige hypermoderne gymsportcentrum in de wijk Broeckgouw zou gaan exploiteren. Er was een akkoord met de gemeente over een kostendekkend huurbedrag van 76.000 euro, passend bij de exploitatie door de STEV, waarin de turnclubs St. Mauritius en De Beukers en budocentrum Fun & Fit vertegenwoordigd zijn. Vorig jaar bleek echter dat de bouw van de turnhal dertig procent meer zou gaan kosten dan eerder was beoogd. De huurkosten van STEV zouden daardoor op 130.000 euro per jaar komen. Destijds liet STEV-bestuurslid Rob van Rein in deze krant al weten dat dit bedrag niet op te brengen is voor de drie gebruikers.

Futuristisch

Het plan voor de komst van een futuristische turnhal ontstond ooit uit de behoefte van de verenigingen aan een betere accommodatie, die beantwoordt aan de grote sportieve ambities. De clubs huizen nu nog in het Maria Goretti-gebouw aan de Foksiastraat, beter bekend als de ’Gymstuif’. De gemeente wil het pand dat de verenigingen door een verhuizing naar de nieuwe accommodatie achterlaten verkopen aan woningbouwvereniging De Vooruitgang. Op het perceel zijn 66 woningen, waarvan 59 in de sociale huursector, gepland.

De wens van de gemeente om huizen te laten bouwen is onverminderd groot. Zouden de clubs niet uit het Maria Goretti-gebouw vertrekken, dan kan het woningbouwplan ook niet doorgaan. Nu Edam-Volendam en STEV niet tot overeenkomst zijn gekomen over het huurbedrag van het gymsportcentrum, lijkt het de gemeente de beste oplossing om zelf maar als uitbater te gaan optreden, zoals dat ook bij de overige sportaccommodaties al het geval is. De gehele exploitatie van de turnhal kan volledig worden gedekt als - naast de verhuur aan de drie genoemde gebruikers - de danszaal aan Stichting Club- en Buurthuiswerk en de gymzaal aan derden (sportverenigingen en scholen) worden verhuurd.

Het gymsportcentrum, waarvan de bouwkosten worden geraamd op 5,12 miljoen euro, zou in het najaar van 2020 gerealiseerd moeten zijn. Dat is later dan aanvankelijk werd beoogd, maar aangezien er nog geen overeenkomst met De Vooruitgang is getekend, ontstaan er geen problemen.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen