Premium

Tour de Fris: ’Door de groep ga je vanzelf mee’

Tour de Fris: ’Door de groep ga je vanzelf mee’
De drie dapperen vlnr: Renée Caron, Laura Stam en Eline Schouten.
Eperleques

De derde etappe in de Tour de Fris ging over 115 kilometer van Miannay naar Eperleques. De tocht is de laatste op Franse bodem. Al leek het alsof Frankrijk de jeugd uit West-Friesland nog even binnen de eigen grenzen wilde houden. Gezien het venijn in de vorm van een paar fikse en lange hellingen. Maar de groep liet zich niet van de wijs brengen.

Het Hoogwoudse trio Eline Schouten (15), Laura Stam (15) en Renée Caron (14) fietsen dit jaar voor het eerst mee. Laura en Eline hadden vorig jaar al mee willen doen maar Laura was iets te laat met inschrijven. ,,Nou toen ben ik ook niet meegegaan”, zegt vriendin Eline. Maar dit jaar zijn ze er bij. En alle drie hebben ze het naar hun zin.

Op de derde dag krijgen veel deelnemers last van een pijntje hier en daar. Laura: ,,Ik heb vooral wat last van mijn rug. Ik fiets elke dag van Hoogwoud naar school in Hoorn maar dan zit ik op een gewone fiets.”

Ook de andere twee kennen wat ongemak: ,,Ook mijn rug”, zegt Eline terwijl Renée wat last heeft van licht onwillige beenspieren. Al belet het ze niet om elke helling keurig op de fiets te blijven zitten en te genieten.

Laura: ,,Door de groep ga je vanzelf mee. Alleen zou ik dit nooit hebben gered. En wie kan zeggen dat ie van Frankrijk naar Nederland heeft gefietst.” Laura vindt het fietsen in het peloton niet moeilijk. ,,Zolang je maar goed oplet, rijdt het juist lekker.”

Na drie dagen Tour de Fris vinden Eline en Renée de eerste dag tot nu toe het zwaarst. Renée: ,,Voor mijn gevoel hadden we toen de steilste klimmen. Misschien komt het ook omdat ik het nog niet gewend was.” Laura heeft de tweede dag als meer dan pittig ervaren, net als Renée.

Of ze volgend jaar weer meegaan, is nog de vraag. Niet omdat ze de Tour de Fris niet leuk vinden. Maar examens staan dan voor de deur voor Eline en Renée. En dat zijn tenslotte ook belangrijke hellingen die beklommen moet worden.

Leo van Gelderen

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen