Ruilhandel klimaat levert 1100 tegels op

Ruilhandel klimaat levert 1100 tegels op
Zaandam

De actie ’Tegel eruit, plant erin’ heeft dit jaar tot 1100 transacties geleid, 400 meer dan vorig jaar.

Afgelopen zaterdag konden inwoners van de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan bij zes tuincentra een of meerdere tuintegels inleveren. In ruil daarvoor kregen ze naar keuze een vaste plant cadeau, zoals een ribes, een hortensia of een kamperfoelie.

Aanleiding vormt de voorspelde klimaatverandering. Die leidt de komende jaren tot hogere temperaturen en extremere regenbuien, waardoor er in korte tijd heel veel water tegelijk kan vallen. Planten en bomen bieden verkoeling en waar ze staan neemt de bodem een deel van dat water op.

De actie ’Tegel eruit, plant erin’ is een initiatief van genoemde drie gemeenten en heeft als voornaamste doel inwoners te wijzen op het belang van groen in de tuin voor ’een klimaatbestendige stad’. Volgens de Stichting Duurzaan, die ook betrokken is bij de actie, was de tendens de laatste jaren namelijk eerder andersom: planten eruit, tegels erin.

De tuincentra Ranzijn Zaandam, Praxis Zaandam, Welkoop Wormerveer, Praxis Wormerveer en Bloemisterij Van de Pol Oostzaan namen deel aan de actie. En ook bij Jansen Groencentrum in Markenbinnen, dat valt onder de gemeente Alkmaar, vond de ruilhandel plaats.

De tegels worden hergebruikt of verwerkt tot granulaat als grondstof door de Rutte Groep in Zaandam.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen