Premium

Enkhuizen gaat toch maar niet op z’n spaargeld zitten

Enkhuizen gaat toch maar niet op z’n spaargeld zitten
Enkhuizen

Het leek een goed idee: op de aardig gevulde spaarpot blijven zitten tot duidelijk wordt hoe hoog de tekorten in het sociaal domein van Enkhuizen oplopen.

Maar dat doet de voor het eerst sinds tijden flink verdeelde gemeenteraad toch maar niet, zo bleek dinsdagavond tijdens discussie over de bestemmingsreserves.

Onlangs werd bekend dat de uitgaven in het sociaal domein over afgelopen jaar de geraamde budgetten met zo’n 1,8 miljoen euro overschrijden. Ook de komende jaren worden tekorten verwacht van naar schatting 1,5 miljoen per jaar.

Hoe groot de ’schade’ werkelijk is denkt wethouder Dorus Luyckx na gedegen onderzoek met een week of zes bekend te kunnen maken.

Tekorten

Reden voor SP en VVD om per motie het college op te roepen zo snel mogelijk dit onderzoek naar de tekorten af te ronden en, zolang dat niet is goedgekeurd, geen geld meer uit de algemene reserves te onttrekken.

Het college had geen moeite met deze motie, een aantal fracties echter wel. Zij spraken van ’de raad buiten spel’ zetten en het ’zichzelf opleggen van sancties’.

Volgens VVD’er Rob van Reijswoud gaat het om de volgorde. ,,We moeten niet eerst allerlei andere zaken gaan betalen, voordat we eindelijk eens klaar zijn met het onderzoek naar het sociaal domein.’’

Naast SP steunden Enkhuizer Alternatief en Enkhuizen Vooruit dit standpunt, de andere vijf fracties wilden Enkhuizen ’niet op slot zetten’.

Maar de boodschap naar het college was duidelijk: kom op met dat onderzoek!

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen