Premium

In memoriam: Iedereen kende Klaas van Hinte, Klaas van Hinte kende iedereen

In memoriam: Iedereen kende Klaas van Hinte, Klaas van Hinte kende iedereen

Dat er woensdagavond in de kantine van voetbalvereniging Blokkers afscheid wordt genomen van Klaas van Hinte wekt bij niemand verbazing. ,,Het was zeker na zijn pensioen zijn tweede thuis’’, vertelt zijn schoondochter Wendy Visser. Van Hinte overleed op eerste paasdag op 69-jarige leeftijd.

Bij Blokkers kende iedereen Klaas en Klaas kende iedereen. Hij was vrijwilliger, scheidsrechter en lid van verdienste. ,,En woensdagavond was zijn vaste trainingsavond’’, aldus Visser. ,,Daarom vind ik het een prachtig gebaar van de club dat ze iedereen in staat stelt om op een woensdagavond afscheid van hem te nemen. Blokkers heeft het allemaal op korte termijn kunnen regelen. Binnen enkele dagen hadden zich al honderd vrijwilligers aangemeld die bardienst wilden draaien. Dat geeft ons zo’n warm en emotioneel gevoel.’’

Niet alleen bij de voetbalclub was van Van Hinte geliefd. In de rouwadvertentie wordt hij een icoon van Blokker genoemd. Daar heeft de florerende viswinkel die hij samen met zijn vrouw Truus runde zeker aan bijgedragen. In 25 jaar bouwde het echtpaar de winkel uit tot een vispaleis nadat Klaas in 1986 met een viskar begon toen hij plotsklaps zonder werk zat.

De voormalig visroker legde zijn ziel en zaligheid in de viswinkel en dat betaalde zich uit. Het was regelmatig dringen geblazen voor de toonbank, maar het weerhield het echtpaar er niet van om een vriendelijk praatje aan te knopen met de klanten. Klaas kende iedereen bij naam. Zo was het niet alleen een viswinkel, maar ook een ontmoetingscentrum voor veel inwoners van Blokker. Bij hun afscheid van de viswinkel, in augustus 2011, kregen ze de parel van Blokker als beloning. Ook werd Van Hinte benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Bij zijn vertrek als visboer gaf hij desgevraagd aan ’de veel te lange dagen’ niet te zullen missen, maar de in Schellinkhout geboren Van Hinte kon niet stilzetten. Voetbalvereniging Blokker profiteerde jarenlang van zijn inzet. Enkele weken geleden werd de inwoner van Blokker getroffen door een herseninfarct, waarna hij afgelopen zondag overleed. Van Hinte wordt donderdag in familiekring gecremeerd.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen