Premium

Protest tegen kindcentrum Avenhorn haalt weinig uit

Protest tegen kindcentrum Avenhorn haalt weinig uit
Een van de schetsontwerpen voor het nieuwe kindcentrum.
De Goorn

Bezwaren van bezorgde bewoners tegen de gevolgen van een nieuw kindcentrum in Avenhorn zullen niet leiden tot grote aanpassingen.

Dat bleek gisteravond tijdens een hoorzitting, waarop vier inwoners hun eerder ingediende opmerkingen kwamen toelichten.

Het Kindcentrum verrijst aan de Buitenroede bij het dorpsbos en moet over twee jaar klaar zijn. In het gebouw worden leerlingen gehuisvest van de Jozelfschool in De Goorn en De Ieveling en De Overhaal in Avenhorn. Ook komen hier een gymzaal en kinderopvang. Met het plan is dertien miljoen euro gemoeid.

De bezorgdheid draait om de verkeersveiligheid in de wijken. Gesteld werd dat op de dorpsstraat en de Dwingel al vijfduizend motorvoertuigen per dag rijden. Waaronder veel zwaar vrachtverkeer.

Betonblokken

Beide toevoerwegen waren dit najaar dicht vanwege asfalteringswerkzaamheden. Veel weggebruikers bleken niet bereid een stukje om te rijden en haalden betonblokken weg om van de kortste route gebruik te kunnen maken.

Omwonenden hebben er geen vertrouwen in dat ouders die hun kroost wegbrengen bereid zijn een iets langere, veiligere route te kiezen. Waarmee de veiligheid van fietsende kinderen in gevaar komt, is de angst.

Wethouder Wim Bijman (CDA) erkende dat de verkeersdruk beperkt toeneemt. Koggenland denkt zorgen te kunnen wegnemen met een nieuwe rotonde op de aansluiting Buitenroede-Dwingel, een 30km-zone en een kiss and ride-strook, waardoor ouders niet op de rijweg gaan stilstaan.

Een grief van hondenbezitters luidt dat er te veel dorpsbos wordt opgeofferd aan parkeerplaatsen. Sowieso betreuren ze dat groen moet wijken voor steen. Niet alleen uitlaatgebied voor de viervoeters verdwijnt, ook enkele hoge bomen moeten het veld ruimen.

Om de protesten enigszins weg te nemen meldde Bijman dat van de ingetekende 136 parkeerplaatsen er voorlopig honderd worden aangelegd. Ook wordt bekeken of een nieuwe waterpartij zo kan worden verlegd dat meer bomen gespaard kunnen worden.

De raad neem in mei een besluit over het Kindcentrum.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen