Premium

Kanoën in het Guisveld: alleen de vogels doorbreken de stilte

Wormerveer

Paasmorgen in het Guisveld. Overal zon, overal rust, overal vogels. Je kunt het gebied sinds kort per gehuurde kano doorkruisen, en hopelijk straks ook in een elektrische boot.

Martin Molenaar uit Zaandam is al 42 jaar botenbouwer op een werf in Monnickendam. Talloze Amsterdamse rondvaartboten heeft hij helpen bouwen. Zijn droom is om zelf elektrische boten te gaan bouwen en verhuren.

Maar eerst is hij begonnen met het verhuren van kano’s. Die liggen sinds vorige week aan de rand van het Guisveld op het terrein van de Paintball Jungle, vijf minuten lopen vanaf station Wormerveer.

Eenmaal te water, ben je in een mum van tijd ver weg van alle bebouwing. Het enige gezelschap in dit Natura 2000-gebied zijn de vele vogels. Zeker nu in het voorjaar is er veel te genieten. Ganzen die in het riet liggen te broeden, vliegen verschrikt op. Sterntjes zwenken door de lucht, en vanaf het water heb je prachtig zicht op de vogels in het riet. Op het water schieten de eendenpulletjes voorbij, een jonge fuut verschuilt zich op de rug van zijn moeder, en net onder het wateroppervlak happen bleke karpermonden naar lucht.

Alleen op de motorsloepenroute en bij de onderdoorgang onder de A8 klinkt lawaai. Des te geweldiger is de stilte als je daar weer weg bent. ,,Heerlijk hè’’, zegt Molenaar, die veel in het veld gekanood heeft.

De verhuur is elke vrijdag tot en met zondag open en op woensdag en donderdag op aanvraag. Saenden Electra Bootverhuur heeft een website en een Facebookpagina.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen