Premium

Jennifer uit Breezand moet nog even knallen want ze wil ’zo droog mogelijk’ naar het EK bodybuilding in Spanje

Jennifer uit Breezand moet nog even knallen want ze wil ’zo droog mogelijk’ naar het EK bodybuilding in Spanje
Jennifer in vol ornaat op het podium tijdens het NK half april.
© Foto Arthur Groenefelt
Breezand

Zo extreem gespierd en ’droog’ als op de wedstrijdfoto hierboven? Dat is Jennifer Mellies uit Breezand echt niet het hele jaar door. Gelukkig niet, zegt ze.

„Want de laatste weken voor een wedstrijd vind ik mijn fysiek eerlijk gezegd niet eens echt mooi. Dan train ik ook ’t liefst met lange mouwen. Het is ook niet te doen om er het hele jaar zo uit te zien. Je moet er zoveel voor doen en laten, dat is niet vol te houden. En ik wil natuurlijk ook wel eens lekker wat eten en drinken met vriendinnen.”

Geen tapas

Helaas: de komende weken zit dat er even niet in voor Jennifer. Geen tapas en cocktails op een zonnig terras, maar zwoegen en zweten in de sportschool en een strikt dieet.

Of, zoals ze het zelf formuleert: ’nog twee weken knallen’. Tot de eerste week van mei, want dan zijn in het Spaanse Santa Susanna de Europese kampioenschappen bodybuilding. En daar wil de 28-jarige Jennifer zich als kersvers Nederlands kampioen in de categorie body fitness natuurlijk manifesteren.

Jennifer uit Breezand moet nog even knallen want ze wil ’zo droog mogelijk’ naar het EK bodybuilding in Spanje
Jennifer groet het publiek en de jury.
© Foto Arthur Groenefelt

„Zes dagen per week trainen, want ik moet daar nog iets scherper staan dan op het Nederlands kampioenschap.” Iets ’droger’ ook, voegt ze er aan toe. Met andere woorden: nog minder vet op het lichaam, zodat elke spiervezel optimaal zichtbaar is.

Bij haar vorige coach betekende dat leven op kip, broccoli en rijst, haar huidige trainer staat iets meer variatie in het menu toe. „Een lekker salade met kip bij voorbeeld. Gebakjes? Nee, dat niet. Ik hou er op zich wel van, maar als ik gefocust ben op een wedstrijd dan heb ik er ook geen moeite mee om het het laten staan.”

Afstuderen

Ze is geboren en opgegroeid in Breezand, maar woont sinds enige tijd in Amsterdam. Na haar afstuderen aan het Amsterdam Fashion Institute slaat ze weer flink aan het trainen.

„Tijdens mijn afstuderen had ik geen tijd. Ik heb het weer opgepakt omdat ik me fitter wilde gaan voelen. In eerste instantie niet met het idee om ’groter’ te willen worden.”

Tot een van haar trainingsmaatjes eens een balletje opgooit. Zo’n bodybuildingwedstrijd, zou dat ook niet wat voor haar zijn? „Toen ben ik aan de gang gegaan. Met een eigen coach.” Half april van dit jaar, na anderhalf jaar intensief trainen, maakt ze haar debuut op het Nederlands kampioenschap.

In de categorie bikini fitness, zeg maar de beginnersklasse. Maar dat beginnersstadium is Jennifer eigenlijk al ontgroeid, stelt de jury. Ze is te groot, te gespierd, te ’droog’. „Ik stond al op het podium toen ze vroegen of ik wilde overstappen naar de klasse body fitness.”

Sixpack

Een hogere klasse, waarin de deelnemers meer spiermassa moeten hebben, gecombineerd met een lager vetpercentage. Jennifer: „In die categorie zou ik volgens de jury beter passen. Bij de bikiniklasse willen ze bij voorbeeld geen sixpack zien. En die heb ik wel.”

Probleem: in deze hogere klasse moeten de deelnemers zich met heel andere poses aan de jury presenteren. „Ik had tien minuten de tijd om die houdingen onder de knie te krijgen. Het is gelukt.”

Dat mag je zeggen, want Jennifer wordt tot haar eigen verrassing als debutant meteen Nederlands kampioen. En dus staat ze straks in Spanje tijdens de Europese kampioenschappen ook in de hogere klasse op het podium. Het is nog even doorbijten. Keihard trainen, het eten afwegen. „Steeds verder afbouwen in calorieën, zodat je steeds droger wordt.”

Vetpercentage

Snapt haar omgeving die bezetenheid? „Niet iedereen, maar over het algemeen krijg ik veel support. In het begin drongen ze op een feestje nog wel eens aan. Zeker weten dat ik geen gebak wilde? Geen chips? Nu niet meer, ze weten dat ik het toch niet neem als er een wedstrijd aan komt. Ik haal ’t later wel weer in.”

Jennifer uit Breezand moet nog even knallen want ze wil ’zo droog mogelijk’ naar het EK bodybuilding in Spanje
En zo ziet Jennifer er in het dagelijks leven uit.
© Privéfoto

Met mate dan. „Als de wedstrijd achter de rug is kom ik wel aan, maar niet extreem. Ik let er op dat mijn vetpercentage niet te hoog wordt. Maar die sixpack, die is vrij snel weg. Dat maakt niks uit.” Meteen Nederlands kampioen, dat duidt op aanleg voor de sport? „Het zal deels genetisch bepaald zijn. Ik heb de juiste proporties. Maar het is vooral heel hard werken en je volledig inzetten.”

Wat verwacht ze straks in Spanje? „Ik heb geen idee. Dit NK was leuk, maar de concurrentie is op het EK natuurlijk groter. Ik heb geen idee, ik kan niet meer dan m’n best doen.

Jennifer volgen op Instagram? Haar accountnaam is fit.by.friday

View this post on Instagram

Everyday I wake up thinking that this moment was a dream. ☁️✨ Wat een eer om het podium te mogen delen me deze powervrouwen! 🔥 De vraag die ik veel krijg is of ik mij oké voelde bij de switch. De afgelopen weken/maanden heb ik mezelf kleiner moeten trainen om in de bikini klasse te passen. Dit voelde zo tegenstrijdig met het feit dat ik altijd optimaal wil presteren tijdens mijn training en mij iedere rep verder wil pushen. Voor mij is het alles of niks. Gewicht erbij, nooit eraf. Een extra oefening, nooit een set minder. Tijdens het poseren mocht ik niks aanspannen om zo kleiner te ogen en ook bestond mijn peak week niet uit een deplete training + laden. Om eerlijk te zijn had ik zelf nooit de switch gemaakt naar body fitness. Dit seizoen voelde een beetje als mijn laatste. Het EK was mijn doel en daarna wilde ik weer alles geven tijdens mijn trainingen, zonder in te moeten houden voor een bikini fitness wedstrijd. 🏋🏻‍♀️ Hoe gek het ook klinkt, de switch zondag gaf mij rust. Alsof ik op mijn plek stond en kon laten zien waar ik zo hard voor had gewerkt. Een klasse waar ik genetisch gezien misschien ook beter in pas. Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat ik deze kans heb gekregen en heb de hele dag genoten. ❤️Had ik als ik dit had geweten het EK gedaan? Nee waarschijnlijk niet. Nieuwe kansen en genoeg verbeterpunten om de komende tijd aan te werken. Maar we gaan ervoor. Nog 10 dagen alles geven. Het doel? Mezelf overtreffen op het EK en zo intens gaan genieten van de mooie ervaring! 💫

A post shared by Jennifer Mellies (@fit.by.friday) on

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen