Premium

Nachtmerrie van motoragent Tim in Beverwijk krijgt lange nasleep [audio]

Nachtmerrie van motoragent Tim in Beverwijk krijgt lange nasleep [audio]
Met zijn podcast hoopt motoragent Tim grotere bewustwording te kweken over agressie tegen politiemensen.
© foto Ronald Goedheer
Beverwijk

Politieagenten in de IJmond worden tijdens hun werk geregeld slachtoffer van geweld. Ze krijgen scheldkanonnades naar het hoofd geslingerd, moeten klappen, trappen en kopstoten incasseren of worden aangerand. Niet zelden hebben die incidenten forse impact.

Om meer bewustwording over deze agressie te kweken, doet motoragent Tim (38) zijn verhaal.

De IJmonder kampt nog steeds met de naweeën van een korte, maar hevige vechtpartij met een snorfietser die hij vorig jaar op Koningsdag wilde arresteren.

In een podcast vertelt de doorgewinterde politieman openhartig over de boze droom waarin hij verzeild raakte. Als Tim op vrijdag 27 april 2018 in de buurt van het Beverwijkse centrum een zigzaggende snorfietser staande wil houden, gaat het mis.

(Luister hier naar het verhaal van motoragent Tim:)

De weggebruiker - onder invloed van drank en drugs, blijkt later - reageert met verwensingen en geeft gas. De motoragent zet de achtervolging in.

Tijdens de rit met hoge snelheid flitsen diverse scenario’s door z’n hoofd. Tussen de bedrijven door vraagt hij via de meldkamer assistentie. Want Tim wil per se voorkomen dat de snorfietser op de even verderop gelegen vrijmarkt terechtkomt.

Klem

Bij de Beverwijkse Baanstraat draait de snorfietser een parkeerplaats op. Zijn vlucht eindigt daar met een botsing op twee geparkeerde auto’s.

,,Ik pakte hem vast’’, herinnert Tim zich. ,,Het was een pezige man. Hij verzette zich hevig en begon me te trappen, onder andere op mijn rug. Ik riep door de portofoon dat we vochten. Kort daarna viel het contact met de meldkamer weg. Hij bleef maar agressief. Ik gaf hem een paar stompen, om zijn verzet te breken. Ik heb jarenlang gejudood en zwarte band jiujitsu. Maar wat ik ook deed, hij hield niet op.’’

Tijdens de worsteling neemt de doorgedraaide snorfietser met een been Tims hoofd in een klem. Voorbijgangers beginnen de vechtpartij te filmen. Enkelen van hen schieten Tim te hulp en uiteindelijk wordt de agressieveling met toegesnelde andere agenten in de boeien geslagen.

Taakstraf

In de eerste weken na de vechtpartij worstelt de agent met forse hoofdpijn en ander lichamelijk ongemak. Toch klimt-ie weer op de motor. Hij probeert zich werkend door het fysieke leed heen te slaan. Maar dat lukt niet. Tim belandt via de huisarts bij een manueel therapeut.

Die specialist stelt vast dat hij bij de worsteling een whiplash heeft opgelopen. ,,Het was een nachtmerrie, die langzaam werkelijkheid werd. Ik moest me ziek melden en kon de hele zomer en herfst niet meer werken.’’

April 2019. De snorfietser met wie Tim het aan de stok kreeg, is inmiddels berecht. Hij heeft een taakstraf gekregen en moet de agent smartengeld betalen. Tim kan fysiek nog altijd geen lange ritten op de motor aan. Hij is daarom (voorlopig) overgestapt naar een politieteam dat ernstige verkeersongevallen onderzoekt.

,,De kans dat ik nogmaals met geweld te maken krijg, is nu gering. Ik vind knokken niet erg, als het moet. Maar nóg zo’n jaar, dat kan ik mijn gezin en mezelf niet aandoen. Ik wil niet zielig doen. Het gaat mij erom duidelijk te maken hóe groot de gevolgen van geweld tegen politiemensen kunnen zijn.’’

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen